Ratzinger veroordeelt in zijn biografie zowat alles wat 100 geleden nog niet ‘in’ was.

De emeritus paus, Benedictus XVI, de Duitser Joseph Ratzinger, was de eerste paus in 600 die geen paus meer wilde zijn en geniet nu van zijn goddelijke pensioen. Dat neemt niet weg dat hij zijn katholieke greep op de wereld wenst te lossen. Via het de indirecte boodschap – een techniek die door de katholieke kerk is geperfectioneerd – laat de ex-paus weten wat hoort en niet hoort.

Ratzinger heeft een biografie geschreven waarin hij zich fors uitspreekt tegen het homohuwelijk. “Honderd jaar geleden zou iedereen het absurd hebben gevonden om over het homoseksuele huwelijk te spreken. Tegenwoordig worden degenen die hier tegen zijn sociaal geëxcommuniceerd”, aldus de vertegenwoordiger van god op rust. Ook over abortus en de productie van mensen in een laboratorium heeft hij geen goed woord over. “De moderne samenleving is bezig met het formuleren van een antichristelijke geloofsbelijdenis.”, aldus Ratzinger. “Wie zich daartegen verzet wordt bestraft met sociale excommunicatie. De angst voor deze spirituele kracht van de antichrist is dan maar al te natuurlijk.”

Ratzinger leeft in de Vaticaanse tuinen afgezonderd van de wereld. Sinds 2013 is hij niet meer in het openbaar verschenen.