Ex-president Sarkozy riskeert 10 jaar cel

“Een handig boefje”

De Franse media sloopt het imago van ex-president Nicolas Sarkozy. Niet dat het ooit rustig was rond zijn persoon, maar deze keer moet ‘Sarko’ zich verantwoorden voor een rechtbank.

Het presidentschap van Sarkozy (van 2007 tot 2012) werd voortdurend overschaduwd door schandaaltjes en schandalen. “Vriendjespolitiek”, de Fransen fluisteren het zelfs niet meer, maar schreeuwen het van de daken. Sarkozy wist tot nu toe de verdenkingen van onregelmatigheden te counteren, maar deze week moet hij terechtstaan voor actieve corruptie. Als Sarkozy schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot een celstraf van maximaal tien jaar – en zal hij de geschiedenis ingaan als president die zich van maffiose praktijken bediende.

De zaak die maandag begint, wordt ‘de afluisteraffaire’ genoemd. Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog zouden hebben geprobeerd een hoge rechter, Gilles Azibert, zover te krijgen geheime informatie over een ander corruptieonderzoek waarin hij verwikkeld was, de zogeheten Bettencourt-affaire, met hen te delen. In ruil daarvoor boden ze Gilles Azibert een prestigieuze post aan in Monaco. Ook Herzog en Azibert staan terecht.

Pittig detail is dat de hele zaak aan het licht kwam door ander een onderzoek naar economische delicten. Sarko zou voor zijn campagne in 2007, 50 miljoen euro hebben ontvangen van de Libische dictator Moammar Kadhafi.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More