Niet de eerste foute campagne die in het wilde weg online gaat.

“Uitrusten op een bankje verboden? Sorry, dat ga ik niet handhaven.” Met die advertentieslogan uitte de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever zijn ongenoegen over een lockdown-maatregel. Voor sommigen was dit de nagel op de kop, voor anderen was het een slecht voorbeeld van “gezond verstand”.

De Wever deed de uitspraak in ‘De Ochtend’ op Radio1 en gebruikte die daarna als quote in een gesponsorde Facebook-campagne. Misschien niet de beste weg om kritiek te geven, want het wekt alleen maar verwarring bij de bevolking die het – zelfs zonder stemmingmakerij – moeilijk heeft om te weten wat mag en niet mag, wat kan en niet moet. De discussie draait niet over gelijk hebben of niet, maar over het ondermijnen van de eenduidigheid waar we in ons land nood aan hebben. Zoals te verwachten, is elke politieke partij de coronacrisis gaan gebruiken om het eigen gelijk bewezen te zien. Er staat ook heel wat op het spel. Wie na de coronacrisis aan de macht komt, verwerft die op een historisch moment en is wellicht vertrokken voor lange tijd .

De Wever excuseert zich nu voor de de quote, die sinds zondag offline is. “Die advertentie was geen goede advertentie – ik geef dat toe. Ze heeft het verkeerde debat aangetrokken, met name dat we de regels niet zouden moeten volgen.” De Wever blijft er wel bij dat GAS-boetes voor ‘op een bankje zitten’ geen wettelijke basis hebben.

Het komt stuntelig over, of vergissen we ons en was de controverse de bedoeling?

Het is niet de eerste keer dat de N-VA stuntelt met campagnes die (schijnbaar) de wereld in worden gestuurd, zonder dat ze echt gecheckt zijn. Herinner je de campagne van 2018 waarmee de partij zich verzette tegen het VN-migratiepact. Ook toen haalden ze de campagne offline en klonk min of meer hetzelfde : “De campagne is zelf een politiek onderwerp geworden. Er zijn beelden gekozen die niet goed matchen met de inhoud. We erkennen dat er een fout gemaakt is.”

 

Moest Calvo niet net als de andere die politici de coronacrisis gebruiken voor politieke doeleinden, dan had hij overschot van gelijk toen hij zei dat het coronavrius geen (politieke) kleur heeft.

We houden ons hart vast als straks de hoogdringendheid van de pandemie weer plaatstmaakt voor de politieke orde van de dag.