De strijd om het grote gelijk.

Wie een andere mening heeft, mag opstappen. Professor Lieven Annemans trekt zich terug uit Celeval. Hij is door de andere wetenschappers gedemoniseerd, gebanaliseerd en uitgespuwd. Annemans – die zich ook wel de ‘geluksprofessor’ noemt – vond dat de mentale schade van de coronabeperkingen groter zou zijn dan de fysieke nadelen van de ziekte. De andere wetenschappers staken niet onder stoelen of banken dat ze het daar niet mee eens waren en begonnen beschadigingsmanoeuvres tegen hun collega.

Met succes, Annemans trekt het niet meer. Hij kan het beuken tegen zijn hart en ziel niet meer aan en kiest voor zijn ontslag. Missie geslaagd, Marc Van Ranst mag weer aanschuiven aan de tafel van de belangrijke mensen en doet zijn herintrede in het hoogste adviesorgaan. Erika Vlieghe treedt dan weer toe tot het persoonlijke team van coronacommissaris Pedro Facon, en kan zo rechtstreeks het beleid aansturen.

In ‘Het Nieuwsblad’ lezen we dat Vlieghe en Van Ranst een informeel kliekje vormen met andere wetenschappers, onder wie biostatistici Geert Molenberghs en Niel Hens, motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste en epidemioloog Pierre Van Damme. Zij geven ad hoc advies aan de verschillende beleidsmakers. De afgelopen dagen voerden die experts – mét eigen WhatsApp-groepje – de druk fors op om tot een volledige lockdown over te gaan. 

Annemans wil niet reageren en vraagt om met rust gelaten te worden omdat hij ziek is.