“Wat als Trump de verkiezingsuitslag verwerpt?”

 

Het is een beetje zuur waneer de marktleider in het verspreiden van roddel en leugens zich gaat profileren als de grote scheidsrechter tussen waar en onwaar. Een goede week geleden beslistte Facebook nog dat ‘discriminerende afbeeldingen van stereotypen’ niet langer zijn toegestaan op hun platform en dat van het dochtermedium Instagram. Geen zwarte piet meer dus.

Vandaag komt The New York Times met het nieuws dat Mark Zuckerberg en collega’s overleggen over maatregelen die ze zouden kunnen nemen, mocht de Amerikaanse verkiezingsuitslag via Facebook worden betwist. Zij denken daarbij aan een ‘dodemansknop’ waarmee ze alle politieke advertenties met één druk op de knop kunnen blokkeren.

De maatregelen zouden enkel in werking treden indien Trump ten onrechte de verkiezingsoverwinning zou opeisen, of wanneer hij beweert dat er gefraudeerd is met het stemmen per post.

Daarmee gaat Facebook een akelige stap verder met het beoordelen van de waarheid en gaan ze vooringenomen en proactief op heksenjacht onder het mom van de waarheid.

Trump reageerde woedend op dit nieuws en heeft een punt wanneer hij beweert dat sociale media-bedrijven de Republikeinen de mond wil snoeren. Hij heeft een decreet ondertekend waarmee hij social media aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites.

De vrijheid van de een begint daar waar die van een ander eindigt