Wordt de familienaam van prinses Delphine nu ‘Van Saksen Coburg’ zoals die van haar papa Albert? Neen. Want de achternaam van Albert is immers ‘van België’.

Het Belgisch vorstenhuis is uiteraard oorspronkelijk afkomstig uit het Duitse Saksen-Coburg-Saalfeld, later Saksen Coburg en Gotha.

Deze dynastie was vrij populair na het Congres van Wenen. Diverse leden ervan belandden op de tronen van Groot-Brittannië, Bulgarije, Portugal én België (met Leopold die Leopold I werd).

De door het Saksen-Coburg en Gotha-huis geweigerde kronen van Griekenland en Roemenië gingen naar het Huis van Schleswig-Holstein-Sonderburg Glücksburg-Oldenburg voor Griekenland en het Huis van Hohenzollern-Sigmaringen voor Roemenië.

Belangrijk element: in 1920 al besloot koning Albert I om deze familienaam niet langer meer te gebruiken. Ook het wapen van Saksen werd uit het Belgische koningswapenschild verwijderd.

Reden hiervoor waren de in België gepleegde wandaden door de Duitse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Concreet werd de familienaam van de Coburgs dus formeel gewijzigd in “van België” en deze familienaam heeft zelfs een officiële variant in elk van de drie landstalen. In het Frans is dit “de Belgique” en in het Duits “von Belgien”.

Dat is dan ook een mogelijke familienaam voor prinses Delphine, niet van Saksen Coburg.