“Nu tekenen, anders ben je te laat.”

Het zou naïef zijn te denken dat farmaceutische bedrijven plots liefdadigheidsinstellingen zouden zijn. Het draait om de centen, niet om het heldendom. Pfizer en Moderna hebben zelf met luid tromgeroffel het ‘goede nieuws’ verspreid dat zij over een vaccin beschikken dat voor 90 procent en meer effectief zou zijn. Europa heeft voor een half miljard inwoners een prikje nodig. Reken maar uit. Als je die cash wil binnenhalen, moet je snel zijn en het hard durven spelen. Twee eigenschappen die in het DNA van farmareuzen zitten.

Farmabedrijf Moderna – dat zegt dat haar coronavaccin voor bijna 95 procent doeltreffend is – zet Europa meteen onder druk: “Nu tekenen, of er volgt een late levering.” Moderna profiteert van het feit dat er nog maar erg weinig farmabedrijven een concreet zicht hebben op een werkend vaccin. Europa kan het zich nauwelijks veroorloven om het Moderna-vaccin links te laten liggen, maar wil tegelijk ook wachten op de resultaten van andere labo’s. Als Europa nu onderhandelt, staat het zwak bij gebrek aan alternatieven. Maar als de onderhandelingen aanslepen, zal het vaccin met vertraging worden geleverd. Moderna-CEO Stéphane Bancel waarschuwt Europa.

Doch, het oude continent buigt niet. De Europese Commissie is wel terughoudend met het delen van informatie en houdt contracten voorlopig binnenskamers, ook de passages over wie nu exact aansprakelijk is voor eventuele bijwerkingen van de vaccins. Farmabedrijven verbergen zich achter de snelheid van het produceren om niet te moeten opdraaien voor schadeclaims moest het straks toch nog fout lopen.