Fatma haat middenvakrijders

Het is al weer een paar jaar geleden (2014 om precies te zijn). Eerst dit: ik ben een absolute fan van Fatma. Ondanks het feit dat ik een vroege vogel ben en voor het krieken van de dag op ben, blijf ik steevast op om het late journaal met haar mee te pikken. Het gebeurt zelfs dat ik nadien de herhalingen ‘s nachts blijf bekijken, alleen maar om haar bezig te zien.

In elk geval: Fatma haalde in dat illustere jaar 2014 (eind september van dat jaar vielen er overigens drie doden en 24 gewonden toen een monstertruck het publiek inreed bij een evenement in de Nederlandse plaats Haaksbergen) nogal fel uit naar de middenvakrijders.

Ze heeft uiteraard gelijk: middenvakrijders zijn idioten. Ik herinner me een uitzending van een programma waarin ze iemand aan het woord lieten (een kapper denk ik) die bij het begin van de vakantie op de E40 van Brussel naar Oostende op het middenvak blijft rijden. Ik ben vergeten wie het was, maar ik herinner me de ergernis van mijn partner, een vrouw die eveneens middenvakrijders rauw lust. Ik vermoed dat Fatma en zij snel vriendinnen zouden zijn.

Fatma zelf is een man achter het stuur. Zonder dat ze het weet, heb ik haar eens bezig gezien in de buurt van de VRT. Ik zag de doodsangst in de ogen van de bestuurders die in haar buurt kwamen.

Waar ze wel een punt heeft, is haar oneindige boosheid over die middenvakrijders. Ze zei zelfs dat middenvakrijders vrouwen of Congolezen zijn. Dat is uiteraard empirisch niet helemaal onderbouwd, maar het is wel waar dat Congolezen – zeker als ze hoofddeksels dragen – niet altijd over de edele stuurmanskunst beschikken.

Het doet me overigens denken aan mijn grootvader die in 1958 na ruim 20 jaar Congo zijn nieuwe Opel Kapitän total loss reed omdat hij het Brugse verkeer niet meer gewoon was. Hoe dat avontuur afliep, kun je trouwens lezen in de cultroman Kamabea.

Fatma verdedigde zich na haar aanval op vrouwelijke en Congolese middenvakrijders. “Ik ben zelf van Turkse origine, en lach ook heel erg met Turken. Humor en zelfrelativering zijn zo belangrijk, zo kom ik mijn dag door.” Een droomvrouw, die Fatma.

Er was een paar jaar geleden ook eens een interview met een jongere naamgenote in Turkije – met sproetjes en een blauwe hoofddoek – die nogal fan was van Erdogan. “’De AKP heeft ervoor gezorgd dat meisjes zoals ik die een hoofddoek dragen naar de universiteit kunnen.” Dat zou onze Fatma uiteraard niet zeggen.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More