Federale regeringsvorming schuilt in de schaduw van corona

Waar waren we alweer gebleven?

Het is weer stil aan de federale overkant. Na goed 420 dagen zonder regering toonde koning Filip dat hij en hij alleen koning is van België, zette de drie andere koningen, Lachaert, Bouchez en Coens aan de kant en gaf een mandaat voor de vorming van een federale regering aan Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA). Een ‘moedige’ beslissing, want beide heren zijn allesbehalve vrienden en grondwettelijk gezien is een formatieopdracht niet mogelijk omdat de regering Wilmès niet ontslagnemend is. Het geeft aan dat het hof de huidige regering niet echt hoog inschat.

Maar dan kwam corona en werd het vormen van een federale regering bijzaak. De Wever en Magnette kunnen met hun mandaat dus ongestoord aan de slag in de schaduw van de grote coronacrisis.

Al is dat relatief. Het is onvoorspelbaar of de tweede golf de politieke kaart niet nog een keer zal schudden. En zelfs als straks de draad weer wordt opgenomen en als de PS en N-VA op een wonderbaarlijke manier het met elkaar eens worden, dan nog zullen er moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. Samen met sp.a, CD&V en cdH hebbben PS en N-VA slechts 69 zetels en zullen ze iemand van de blauwe familie nodig hebben. Zal Waals blauw zich onlosmakelijk binden met Vlaams blauw? Een heerlijk probleem voor onze Belgische politiek soap.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More