Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

De luchtvaartindustrie heeft het zeer moeilijk in deze tijden. Maar met of zonder corona, de vliegperikelen waar de maatschappij Nepal Airlines door wordt geteisterd zijn niet nieuw. Deze luchtvaartmaatschappij heeft al jarenlang de reputatie de slechtste ter wereld te zijn. Tja, wat moet je in dat geval doen? Geiten offeren dan maar. Dat is precies wat Nepal Airlines al gedaan heeft om Akash Bhairbab – de hindoeïstische god voor bescherming in de lucht – gunstig te stemmen.

Die Nepalezen zien ze duidelijk vliegen. Net als vlinders, maar heb je ze ooit al zien fladderen in de winter? Neen, dat komt omdat vlinders ook een soort winterslaap houden. Andere soorten, zoals de atalanta en distelvlinder, trekken naar Zuid-Europa of zelfs Noord-Afrika. Tijdens de trek vliegen ze soms op 2 kilometer hoogte en bereiken ze snelheden tot 50 kilometer per uur.

Dat is snel. Maar bijlange niet zo snel als badminton shuttle, want badminton is namelijk de snelste racketsport ter wereld. De Deen Mads Pieler Kolding heeft het officiële smash record op zijn naam staan voor competitiewedstrijden. De snelheid bedroeg 426 km/u. 

Dat valt natuurlijk in het niets in vergelijking met een space shuttle. In tegenstelling tot wat Hollywood-films ons wijsmaken is het lanceren geen kwestie van slechts tien seconden, maar het aftellen neemt maar liefst drie en een halve dag in beslag.

Welk hulpmiddeltje wel slechts 10 seconden nodig heeft, is honing. Gulzigheid zorgt er soms voor dat je net even te snel een slokje van je thee neemt of dat je je tong verbrand aan een gloeiend heet stuk pizza. Door een beetje honing op je tong te laten smelten zal je merken dat de pijn na 10 seconden een stuk minder is.

Sexiest Honeys op Instagram mag misschien weinig met de bijtjes en de bloemetjes te maken hebben, je hoofd gaat er automatisch van zoemen.

Zeg het eens met een bloemetje, maar niet altijd. Want toen honderden jaren geleden Vikingen Schotland wilden binnenvallen, werden ze afgeremd door wilde distels. Hierdoor kregen de Schotten de tijd om te ontsnappen aan de aanval. Dit is de reden waarom de wilde distel de nationale bloem van Schotland is.

Beetje verder van Schotland woonde ook een wild heerschap die nogal furore maakte in de 19de eeuw:  toneelschrijver, literair schrijver en dichter Oscar Wilde. Het graf van de man groeide na zijn dood uit tot een bedevaartsoord en werd regelmatig bedekt onder een dikke laag lippenstift door de vele aanbidsters. Met steun van de Ierse regering werd het graf gerenoveerd en een glazen wand aangebracht om het tegen deze zoeners te beschermen.

Zoals de ogen de spiegel van de ziel zijn, zijn de lippen trouwens de deur van de gezondheid. Als je echte vuurrode lippen hebt kan dit vaak gelinkt worden aan een slechte adem en eetbuien. Dit kan betekenen dat je lichaam oververhit is en dat je lever en milt overuren maken.

Mmm dan liever rode lippen vanwege de wijn. Ga je toevallig naar Japan? Maak dan zeker een tussenstop in Hakone, waar je in de wine spa lekker kunt ronddobberen in rode wijn.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More