Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Laten we meteen beginnen met een vreemde eend in de bijt.  Want welke atleet zou zijn kans laten ontglippen om Olympisch goud te grijpen? En toch, tijdens de Olympische Spelen in 1928 deed de Australische roeier Bobby Pearce wel iets heel opmerkelijks. Halverwege het roeien hield hij opeens halt… om een moeder eend en haar kroost te laten passeren. Een goede daad die niet onbeloond voorbij ging, daar hij alsnog het goud behaalde diezelfde race.

De bekendste eend is wellicht Donald Duck. Maar wat weinig mensen weten, is dat Donald Duck een tweelingzus heeft. Zij heet Dumbella en is de moeder van Kwik, Kwek en Kwak.

Er zijn ook Donalds die kunnen kwaken op een heel ander niveau. Op presidentieel niveau zelfs. En al zou je het nu niet zeggen, maar Donald Trump werd in 1986 door Playgirl een van de tien ‘meest sexy Amerikaanse mannen’ genoemd.

Iets populairder dan zijn vrouwelijke tegenhanger Playgirl is uiteraard de Playboy. Waar bloot- en zelfs 18+ bladen al sinds de uitvinding van de fotografie hebben bestaan, koos Hugh Hefner ervoor om het naakte vrouwelijke lichaam te tonen, niet op een vunzige manier, noch op een pretentieus schilderij, maar stijlvol en naar de smaak van een gentleman, die ermee gezien kon worden. Maar ook op andere vlakken was de Playboy een pionier. Zo was het ook ’s werelds eerste mannenmagazine dat volledig werd gepubliceerd in braille. De eerste editie kwam uit in 1970. 

Wist je dat Braille geïnspireerd  is door het leger? In 1819 ontwikkelde de Franse artillerieofficier Charles Barbier een speciaal nachtschrift, waarmee zijn manschappen ook in het donker berichten konden overbrengen aan het front. Het was een systeem waarbij men via reliëfcodes in een rooster met 12 punten bepaalde boodschappen kon doorgeven. Dit inspireerde de toen 10-jarige Louis Braille tot het ontwikkelen van het brailleschrift, zoals wij het nu kennen.

Op 26 juni 1974 om 08:01 uur, werd het allereerste product met een barcode – op een 10-pack van Juicy Fruit kauwgom Wrigley’s – gescand bij de kassa bij een Marsh supermarkt in Troy, Ohio. Het pakje kauwgom werd gekocht door shopper Clyde Dawson en Sharon Buchanan was de caissière die het allereerste product scande. 

Dat kauwgom slecht is voor je tanden is een fabel. Zolang je voor suikervrije kauwgom kiest tenminste, maar de in de meeste kauwgomvarianten zit tegenwoordig geen suiker meer. Kauwgom kan zelfs goed zijn voor je gebit. Het kauwen zorgt  ervoor dat je extra speeksel aanmaakt. Speeksel neutraliseert een zuuraanval, spoelt je mond schoon en draagt zo bij tot een gebit zonder gaatjes.

De Promachoteuthis Sulcus lijkt zo weggelopen uit een horrorfilm van regisseur Guillermo del Toro . Een inktvis die op het eerste gezicht een menselijk gebit heeft. Het gaat hier echter niet om echte tanden of een kunstgebit, wel om twee serieus vervormde lippen.

Onderzoekers van de University of California voerde een onderzoek uit naar de perfecte lippen volgens vrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat lippen die vijftig procent groter zijn dan de natuurlijke vrouwenmond het mooist worden gevonden. Verder zagen de deelnemers het liefst lippen die ongeveer tien procent van het onderste gedeelte van het gezicht in beslag nemen. Hun voorkeur ging naar een onderlip die twee keer zo groot is als het formaat van de bovenlip. De lippen van het Braziliaanse model Alessandra Ambrosio vallen het best in deze categorie.

Veel auto’s hebben in Brazilië langs de zijkant geblindeerde ramen, zodat criminelen moeilijker kunnen zien wie en hoeveel mensen er in de auto zitten.

 

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."