Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Norma Jeane Baker, beter bekend als Marilyn Monroe, heeft haar vader nooit gekend. Haar moeder kampte dan weer met grote psychische problemen. Hierdoor belandde ze in een overheidsweeshuis. Maar liefst elf gezinnen deden een poging om haar te adopteren, maar allemaal brachten ze haar terug naar het weeshuis. Pas op haar elfde kwam ze terecht in een stabiel gezin

Als het een troost is voor wijlen Marilyn: ze kon ook terechtkomen in een gezin van een heel andere orde. Namelijk eentje met 69 stiefbroertjes en -zusjes. De vrouw die de meeste kinderen ooit baarde, was de eerste vrouw van een Russische landwerker, Feodor Vassilyev genaamd. Tijdens hun huwelijk zette de vrouw 69 kinderen op de wereld, zo ergens tussen 1725 en 1765. Ook opmerkelijk voor die tijd was dat 67 van de 69 kinderen hun kindertijd overleefden. Het 69-tal kwam op de volgende manier tot stand: 16 tweelingen7 drielingen, 4 vierlingen.

Een tweeling met ieder een verschillend geboortejaar? Het bestaat. De Amerikaanse Maria Ontiveros beviel enkele minuten voor de jaarwisseling van 2017 naar 2018 van een zoontje en zijn zusje zag in het nieuwe jaar het levenslicht. Daardoor krijgen de baby’s ieder een ander jaar in hun geboortedocumenten.

Een tijdje terug heeft Britney Spears eindelijk meer toelichting gegeven over de betekenis van haar allereerste hit uit 1998 Hit Me Baby One More Time. Neen, ze hield er niet van om af en toe een pak rammel te krijgen, noch was ze een ervaren meesteres in de SM. De Zweedse songschrijvers van het lied dachten dat “hit” (“sla”) in de Amerikaanse hippe jongerentaal “call” (“bel”) betekende. Spears smeekt haar ex in het liedje eenvoudigweg om haar nog één keer te bellen, omdat ze zo eenzaam is. Wat een geluk dat Sandra Kim en Luc Steeno destijds niet dezelfde songschrijvers hadden ingehuurd. Sla me, Schrijf me klinkt toch niet zo juist in de oren.

Je stuurt liever berichten dan iemand te bellen, want je hebt geen zin in al dat gezeik aan je hoofd? Misschien dan wel iets lager, want wetenschappers hebben een speciale manier gevonden om telefoons op te kunnen laden. Ze  hebben namelijk ontdekt hoe microbiële brandstofcellen energie kunnen opwekken van onder andere urine.

Hoe sterker een zwembad naar chloor ruikt, hoe groter de aanwezigheid van pis in het water. Doordat chloor zich bindt met verontreinigingen in het water, krijg je chloramines die de typische ‘zwembadgeur’ afgeven. De combinatie van urine en chloorwater levert ook chloorgas op, en dat blijkt de grootste oorzaak te zijn van geïrriteerde rode ogen. Een zwembril opdoen is dus geen overbodige luxe.

Met een diepte van 33 meter was het Brusselse Nemo33 een lange tijd het diepste zwembad ter wereld. Deze eer gaat nu naar ‘Y-40 Deep Joy’ , het 40 meter diepe pronkstuk van Hotel Terme Millepini in de Italiaanse gemeente Montegrotto Terme. Het bad is gevuld met 4.300 kubieke meter water en  wordt voortdurend tot 32 à 34 graden verwarmd.

Met Touch of Joy heeft Sergio Quisquater samen met Sandy Boets vele hits gescoord, denk maar aan Don’t Give It Up en Please Don’t Go. Maar nooit een nummer één-hit.  Ook met Sergio & The Ladies was hij op een zucht van een nummer één-hit. Het was pas in 2014, na een carrière van 27 jaar, dat den Cowboy Willy eindelijk zijn eerste nummer één hit te pakken had. Hij haalde toen het bovenste schavotje in de Vlaamse Ultratop 50! met de Nederlandstalige ballad Alleen Bij Jou.

Alleen is maar alleen. Zelfs al ben je een boom. Zo werd de Acacia van Ténéré een heel lange tijd beschreven als eenzaamste boom ter wereld. Die groeide midden in de Sahara en in een straal van 400 kilometer was er geen andere plant te ontdekken. Toch slaagde in 1973 een dronken chauffeur erin om de boom compleet te vernielen. Momenteel staat er een metalen gedenksculptuur op de oude locatie.

Iedereen wil wel eens graag dronken of aangeschoten zijn, ook mensen met een beperking. Zo zal een blinde Japanner zich nooit vergissen tussen blikje frisdrank of bier, aangezien bovenop de bierblikjes in braille ‘alcohol’ geschreven staat.  Daar drinken we eentje op!

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."