Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

If we could start again, what kind of world would we build? Dat was de tagline van de Britse reality tv-serie Eden uit 2016. Drieëntwintig kandidaten werden gedropt in een verlaten bosgebied in Schotland en moesten zien te overleven met slechts enkele basismiddelen en volledig afgesloten van de buitenwereld. De tien kandidaten die het tot het bittere einde hadden volgehouden ontdekten pas een jaar later bij hun thuiskomst, dat de serie al zeven maanden van de buis was gehaald wegens tegenvallende kijkcijfers. Dat is balen.

Eden Hazard maakte al op zijn zestiende zijn debuut in de Franse Ligue 1. Hij groeide er al snel uit tot een waar fenomeen. Twee jaar later deed de Franse voetbalbond Hazard een voorstel om voor hun nationale ploeg te komen spelen. René Vandereycken had Hazard toen immers nog niet opgeroepen, maar gelukkig voor de Rode Duivels koos het voetbalwonder de kant van België.

In The Devil Wears Prada schittert Meryl Streep als keiharde hoofdredactrice van een modeblad. Streep liet zich door niemand minder dan Clint Eastwood inspireren op de manier waarop ze spreekt in de film. “Clint verheft nooit, maar dan ook nooit zijn stem waardoor iedereen voorover moet buigen om hem te kunnen verstaan, wat hem meteen de machtigste persoon in de kamer maakt”, aldus Streep.

Jan Fabre is de bekendste dierenmishandelaar van het land. Hij deinst er niet voor terug om ‘in de naam van de kunst’ onschuldige dieren te pijnigen. Katten kreupel gooien, vogelspinnen over vlijmscherpe mesjes laten kruipen enzovoort. In 2012 beslisten leden van de toenmalige Clint-redactie hem eens een lesje te leren in tijger- en schildpadpakje. De paar uurtjes brommen in de cel was het volgens de heren volledig waard.

Van alle schildpadden op de wereld is de lederschildpad de grootste. Hij kan ruim twee meter lang worden en bijna 1.000 kilo zwaar. Daarmee weegt hij net zoveel als een kleine auto. Hij kan ook het diepste duiken, soms wel dieper dan 1.500 meter.

De turtleneck trui oftewel de coltrui is eigenlijk uitgevonden voor mannen. In de vroege middeleeuwen werd dit kledingstuk al gedragen door ridders. Met name ter bescherming van hun tere nekjes tegen het schuren van het harnas en hun maliënkolder. Je moet dan ook niet verbaast opkijken dat Jaimi Lannister in Game of Thrones ook een coltruitje droeg.

In het Suske en Wiske album Wattman belanden de hoofdfiguren in de Middeleeuwen, waar ze de Rode Ridder tegen het lijf lopen. Eén van de allereerste strip-cameo’s ooit in de Vlaamse stripwereld.

De kostelijkste cameo ooit is die van Marlon Brando in Superman uit 1978. Hij kreeg een recordbedrag van 19 miljoen dollar om slechts dertien dagen op set aanwezig te zijn als de vader van Superman, Jor-El. Omgerekend naar vandaag is dat bijna 50 miljoen dollar. Zelfs met zoveel poen, weigerde Brando zijn tekst uit het hoofd te leren en las hij zijn regels gewoonweg af van grote borden naast de camera. Een super-tamzak dus.

1978 was trouwens het jaar dat ’s werelds eerste reageerbuisbaby het licht zag onder de naam Louise Brown. Het lijkt erop dat de ivf-methode, die inmiddels bij miljoenen mensen is toegepast, tot gezonde en vruchtbare kinderen leidt. De nu 40-jarige Brown heeft geen bijzondere ziekten, net zomin als haar, eveneens via ivf verwekte, vier jaar jongere zus Natalie. In 2006 werd ze zelf op natuurlijke wijze zwanger van een zoontje.

De Britse actrice Millie Bobby Brown is nog maar amper vijftien jaar en heeft al een carrière om u tegen te zeggen. Ze werd vooral bekend door haar rol als Eleven in de Netflixserie Stranger Things. Om iemand voor de rol van Eleven te vinden, moesten 307 kindactrices auditie doen voordat Millie Bobby Brown werd gekozen. Om de rollen van de vier jongens Mike, Dustin, Lucas en Will ingevuld te krijgen deden dan weer 906 kindacteurs auditie.  De makers wilden gewoon 100% zeker zijn dat ze de juiste chemie hadden gevonden in een set van vier jongens en een meisje. En dat bleek uiteindelijk te kloppen, want de serie is uitgegroeid tot een (monster)hit.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."