Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Begin het weekend alvast met een doordenkertje van formaat: mocht Pinocchio zeggen: “Mijn neus gaat nu groeien”, dan zou dit een paradox creëren.

Je neus optrekken voor iets? Toch niet in Japan. Daar verspreiden ze tijdens de werkuren allerlei geurtjes via de airconditioning om de stemming van de werknemers te verbeteren. Wat dacht je van opwekkende citroen in de ochtend, de ontspannende geur van hout of vers afgereden gras in de middag en in de namiddag een heerlijke bloemengeur om de concentratie nog even vast te houden. Of de baas ook een scheet doorheen de airco laat, om aan te duiden dat je kan fluiten naar die opslag, is niet geweten.

Koffie helpt niet tegen een kater. Je vochtgehalte aanvullen na het drinken van alcoholische dranken of bij een kater is belangrijk. Wat wel zorgt voor hydratatie na een zwaar avondje stappen, zijn citroenen. Leg een paar schijven in je water, want door veel alcohol te drinken loopt je lichaam een zout-, water-, en suikertekort op. Door dit drankje is je hoofdpijn zo verdwenen.

De film waarvan Halle Berry nog steeds een kater van heeft is de abominabele Catwoman uit 2004. Ze won er zelfs een Razzie mee. De film flopte enorm. Ach, Berry heeft er toch tenminste een vaardigheid aan overgehouden: namelijk het laten klappen van een zweep, waar eerst een wekenlange training aan vooraf ging.

Maar niemand die zo goed overweg kan met een zweep als de gemaskerde held Zorro. Zorro is het Spaanse woord voor vos, als een metafoor voor zijn persoonlijkheid en gedrag. Zorro bestrijdt overal onrecht waar hij komt. Wanneer hij toeslaat, laat hij een Z achter met de punt van zijn degen.  Kenmerken die we maar al te goed kennen van de vele boeken, series en films gebaseerd op de steenrijke Don Diego de la Vega uit het Oude Westen. Wat minder bekend is, is dat Zorro beïnvloed is door het leven van William Lamport, een Ierse avonturier die in de 17e eeuw in Mexico trachtte een revolutie te starten, maar opgepakt werd door de inquisitie. Hij verwierf faam door op spectaculaire wijze te ontsnappen uit de gevangenis, waarop hij onmiddellijk pamfletten tegen het gezag verspreidde.

Tegenwoordig betekent een tripje naar de Belgische gevangenis niet meer dan een formaliteit, een tik op de vingers, enkelband aan en beloven niet meer stout te zijn. De Amerikaan Paul Geidel had minder geluk. Hij pleegde in 1911 een roofmoord. Hij belandde in de cel en kwam pas vrij in 1980. Hij had dus 68 jaar en 245 dagen gevangen gezeten en is daarmee de persoon die het langste ooit achter de tralies zat. Bijzonder is dat hij al eerder ontslagen was uit de gevangenis, in 1963. Hij weigerde toen zijn ontslag omdat hij bang was dat hij het niet zou redden buiten de poorten van de gevangenis

De poort naar de Hel, de locatie weten we al even liggen.  Maar mocht het een werkelijke deur zijn, hoe zou deze dan eruit zien? Wel, het is een hels werk om er eentje te maken en de bekende beeldhouwer Auguste Rodin kon het weten. In opdracht van de Franse regering begon hij omstreeks 1880 aan De Hellepoort (La Porte de l’Enfer). Hij bleef eraan werken tot aan zijn dood in 1917, maar de poort geraakte niet voltooid. De talrijke figuren die hij creëerde voor deze monumentale poort, bleken een eindeloze bron van ruimtelijke vormen en sculpturen op te leveren.

De komst van de wolven Naya en August was een van de meest onverwachte gebeurtenissen die ons land in 2018 te beurt viel. Het slimme zoogdier beschikt over een fascinerende lichaamstaal. De staart omhoog en fier op de poten betekent dominantie binnenin de roedel. Staart omlaag en laag op de poten betekent onderwerping. Oren recht omhoog en ontblote tanden betekent woede en agressie. Een wolf die een situatie niet vertrouwt, zal zijn oren naar achteren houden en zijn ogen dichtknijpen. Angst? Dan gaan de oren plat tegen de kop. Onderwerping toont een wolf door op zijn rug of zij te gaan liggen en de dominante wolf zijn onbeschermde buik te tonen. Wil een wolf spelen, zal hij dansen en speels ‘buigen’ naar zijn speelmaatjes.

Winston Churchill, één van de grootste leiders ooit uit de wereldgeschiedenis, zat vanaf zijn geboorte meteen in de stront. Letterlijk. Tijdens een dansactiviteit in de prachtige ballroom van Blenheim voelde zijn moeder Jenny Churchill opeens haar water breken en spurtte ze naar de damestoiletten om deze dikkop eruit te duwen.

Wie dikkopje zegt, denkt meteen aan de larven van padden. Maar het is tevens ook de naam van een dagvlinder. Het groot dikkopje zijn wat motachtige vlindertjes met een harig borststuk, compacte bouw… en uiteraard een dikke kop.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."