Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Het Starbucks-logo is wereldwijd één van de meest herkenbare logo’s vanwege de groene kleur en de Sirena die automatisch wordt geassocieerd met Starbucks-koffie. Dat is niet zomaar gekozen, want in de Griekse mythologie trok deze zeemeermin zeilers naar de kust van een eiland, genaamd Starbuck. Dus gebruikten ze het beeld van de Sirena om koffieliefhebbers aan te trekken om een kopje koffie te komen drinken.

Ook vele gezegdes hebben we te danken aan de Griekse mythologie. Zo komt de zegswijze ‘de stier bij de horens grijpen’ van een Griekse mythe waarin de held Hercules het eiland Kreta van een razende stier redt door het dier bij de horens te grijpen.

Vraag achter de eerste filmrol van de Oostenrijkse spierbundel Arnold Schwarzenegger en velen zullen antwoorden Conan The Barbarian.  Maar zijn eerste filmrol was maar liefst twaalf jaar eerder in de hilarische Hercules in New York. Niet zijn beste acteerprestatie, maar misschien wel zijn leukste. Na vele eeuwen op Olympus te hebben gewoond, begint Hercules – gespeeld door een piepjonge Arnie – zich te vervelen. Hij vraagt zijn vader Zeus om toestemming voor een vakantie naar Aarde, maar deze staat dit niet toe. Door een ongeluk met Zeus zijn bliksemflitsen belandt Hercules dan toch in New York, met al dan niet gewilde slapstick tot gevolg.

De taxi’s in New York hebben de bekende gele kleur. Waarom? Omdat de oprichter van het eerste taxibedrijf ergens had gelezen dat het menselijk oog het meest gevoelig is voor de kleur geel.

Zou Matt Groening daarom ’s werelds bekendste tekenfilmfiguurtjes geel ingekleurd hebben? Tja, met maar liefst 662 afleveringen achter de kiezen weten The Simpsons nog steeds indruk te maken. In de begingeneriek, wanneer Maggie gescand wordt, staat het volgende bedrag op het schermpje van de kassa: $ 847,63. Bedenker Matt Groening had destijds namelijk in een onderzoek gelezen dat dat de maandelijkse kost was om een pasgeboren baby op te voeden.

Nuttelozer dan dit weetje wordt het haast niet, maar minister Maggie De Block was amper 19 jaar toen ze het ja-woord zei. De geluksvogel van dienst was Luc Asselman, voorzitter van de toenmalige Merchtemse jongerenafdeling van de PVV.  Hun openingsdans? Maggie May van Rod Steward.

Niemand weet beter over hoe het eraan toegaat in een vliegtuig dan stewards en stewardessen. En soms moeten ze ook afrekenen met agressieve passagiers. Maar daar hebben ze bij Korean Air een trucje voor, eentje met schokkende gevolgen. De stewardessen bij Korean Air mogen namelijk gebruikmaken van tasers om zo geweld en andere schermutselingen sneller en efficiënter de kop in te drukken.

Iets lager aan de grond, maar nog steeds zeer luchtig zijn de Nike Air Max. Zo populair zelfs, dat de schoenen hun eigen feestdag hebben, namelijk op 26 maart. Dat kussentje in de zolen, beter gekend als de ‘Air Cushioning Technology’, was trouwens een uitvinding van de NASA.

Een andere Max met buitenaardse kwaliteit is de succesvolle F1-coureur Max Verstappen. Toen hij in 2016 over de finishlijn scheurde van de Grand Prix van Spanje was hij slechts 18 jaar en 228 dagen oud, hij is daarmee de jongste winnaar aller tijden. 

Maar in Spanje gebeuren wel meer mijlpalen in de geschiedenis, al is de volgende dame helemaal niet meer voorzien van een paal. In 2018 werd de toen 25-jarige Angela Ponce in Madrid tot Miss Universe Spanje gekroond. Ze was daarmee niet alleen de eerste transgender die het kroontje won, maar ze was dat jaar ook de allereerste transgender die deelnam aan de Miss Universe verkiezing. Angela Ponce besliste om van geslacht te veranderen toen ze 22 was.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."