Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

De aaibaarheidsfactor van de Yorkshire Terriër Nero uit F.C. De Kampioenen wordt opeens een stuk lager, mocht het mormel 21 seizoenen lang een metalen halsband met geslepen pinnen gedragen hebben. Toegegeven, het doet elke hond opeens stukken stoerder lijken, maar in feite is de herkomst van deze halsband terug te vinden als verdedigingsmiddel. Ze werden vroeger gedragen door herdershonden om hen te beschermen tegen een aanval van wolven. Wolven gaan namelijk tijdens een aanval altijd eerst op de keel af.

Een keel die ook wreed afgezien heeft, was die van Linda Lovelace. Dit was de artiestennaam van Linda Susan Boreman en haar bekendste rol was die in de ‘Moeder aller natuurfilms’ : Deep Throat uit 1972. De film veroorzaakte een enorme politieke en maatschappelijke commotie, maar was niettemin uiterst winstgevend.  De film werd geproduceerd met een budget van minder dan 25.000 dollar in maar 6 dagen maar bracht uiteindelijk maar liefst 600 miljoen dollar op. En dat met een verhaallijn alsof het geschreven was door een geobsedeerde puber: een arts stelt bij een seksueel gefrustreerde vrouw vast dat haar clitoris zich in haar keel bevindt. Hij schrijft de vrouw dan ook een bijzondere vorm van fellatio voor met als doel het stimuleren van haar clitoris door de penis van haar partner, achter in haar keel, vandaar de titel.

De clitoris is voor een man een nog groter mysterie dan tax-on-web. Waar in hemelsnaam aan te beginnen aan dit vrouwelijke orgaan meer dan 8.000 zenuwuiteinden? Het woord ‘clitoris’ komt van het Griekse woord voor sleutel, dat weet je dan tenminste als man nu wel.

Wat menig dames ook opwindt, is het merk op je autosleutel. Wel, met een peperdure Bugatti Veyron breng je haar twee keer naar een hoogtepunt. Want alleen met een tweede sleutel krijg je in een Veyron toegang tot de topsnelheid. Eenmaal omgedraaid zet de hypercar zich dichter bij de grond en wordt de achterspoiler in een plattere stand gezet om minder luchtweerstand en meer neerwaartse druk te genereren.

Het fijnstof dat de bolide de lucht injaagt, is dan weer een ander verhaal. Dan koop ik toch even een stofmasker of mondkapje, horen we je zo denken. In sterk vervuilde Aziatische steden is het dragen van een mondkapje al goed ingeburgerd, maar helaas pindakaas: het haalt bijna niets uit.  Een mondmasker past nooit perfect op het gezicht , er zijn steeds ‘lekken’ waarbij lucht tussen masker en gezicht glipt.  Bovendien passeren schadelijke gassen, zoals zwaveldioxide en stikstofoxides, gewoon door de filter heen. Om maar te zwijgen of het feit dat je er belachelijk mee staat.

Wie wel van maskers houdt is de blonde stoot Cameron Diaz. Het was haar rol in 1994 in de komedie The Mask, samen met een hilarische Jim Carrey, die haar bombardeerde tot wereldster. Ondertussen is ze 47 jaar oud, maar voor haar filmcarrière had ze als tiener reeds een succesvolle modelcampagne er op zitten. Zo was ze als 17-jarige even het gezicht voor wereldbekende merken als Coca-Cola en Nivea.

Hela hola Coca-Cola! Hoeveel geld heb je al aan dit drankje opgedaan? Bekijk je vetrolletjes eens en je weet meteen het antwoord. Nochtans begon het ooit als een gratis frisdrank. Na de dood van uitvinder John Pemberton in 1888 zou Asa Griggs Candler de zaak overnemen, en hij wist wel hoe hij de wereld verslaafd zou maken aan Coca-Cola. Hij liet vertegenwoordigers bonnen voor een gratis drankje uitdelen. En van zodra iemand Coca-Cola geproefd had, bleef die persoon gegarandeerd terugkomen. Een techniek die nu nog altijd wordt toegepast wanneer een nieuw drankje op de markt komt.

Over markten gesproken: wie in Brussel op de Grote Markt rondloopt, krijgt de indruk zich in een heus openluchtmuseum te bevinden. Het absolute pronkstuk op de Grote Markt is natuurlijk het stadhuis, dat in de loop van de 15de eeuw in gotische stijl opgetrokken werd. Zelfs de narren van toen werken er nog steeds, denken wij zo. Bij nader toezien valt evenwel op dat de toren van het Brusselse stadhuis niet mooi in het midden staat. Volgens een hardnekkige legende zou de architect toen hij dat in de gaten kreeg, naar boven zijn geklommen en zich van de toren naar beneden hebben gestort, precies op de plek waar zich nu op de grond een ster bevindt. In feite is deze ster echter gewoon het ‘nulpunt van Brussel’, vanwaar de afstand tot de hoofdstad wordt gemeten. En dat het stadhuis asymmetrisch oogt, heeft meer te maken met het feit dat het gebouw in de 15de eeuw over een langere periode werd ontworpen door verschillende architecten, die bovendien rekening moesten houden met de vrij moerassige ondergrond. 

Een moeras dat volgens Donald Trump ook wel eens droog gelegd mag worden. “Brussel is like living in a hell hole!” waren zijn exacte woorden.  We moeten hem niet altijd op zijn woord geloven, want in 2007 lanceerde hij de biefstukken Trump Steaks met een bombastisch filmpje vol opschepperij en slagzinnen als ‘Trump steaks are the world greatest steaks’. Het vlees was afkomstig van Angus-runderen en kostte per pakket tussen de 199  en 999 dollar. Het liep echter uit op een flop, binnen een paar maanden waren de Trump Steaks uit de handel. 

In tegenstelling tot flip-flops, ook wel teenslippers genoemd. Deze worden al duizenden jaren gedragen over de gehele wereld. Flip-flops hebben hun naam te danken hebben aan het geluid dat ze maken wanneer je ermee rondloopt. Ook het materiaal waarvan de slippers gemaakt zijn, is in de loop der jaren flink veranderd. Zo werden ze vroeger bijvoorbeeld gemaakt van hout of palmbladeren. Vandaag de dag wordt er veelal gebruik gemaakt van rubber. Daar is ons hoofd ons enorm dankbaar voor, wanneer de vrouw des huizes ons weer staat op te wachten na een nachtje lang doorstappen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."