Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

‘En zie, de ster die zij in het oosten gezien hadden, ging voor hen uit totdat zij boven de plaats waar het Kind zich bevond stil bleef staan.’ Zo beschrijft het Evangelie volgens Matteüs de ster van Betlehem, die de drie wijzen naar Jezus geleid zou hebben. Allemaal mooi en wel, maar volgens de meeste wetenschappers berust het verhaal op gezichtsbedrog en toeval. In de jaren rond de geboorte van Jezus waren er namelijk een aantal bijzondere fenomenen aan de hemel te zien. Zo kwamen er kometen langs en stonden Jupiter en Saturnus in een uitzonderlijke conjunctie. Enkele astronomen beweren zelfs dat de ster van Betlehem een exploderende ster was, een zogeheten supernova.

Heather Nova is dan weer een ster die het felst schitterde tijdens de jaren 90. De 52-jarige Amerikaanse singer-songwriter doet het tegenwoordig rustig aan en leeft een beetje teruggetrokken in het exotische Bermuda. Naast liedjes schrijven doet ze ook aan goede doelen, zo is ze de ambassadeur van de stichting Bring the Elephant Home. De stichting heeft als doel om Thaise straatolifanten vrij te kopen om ze naar een natuurreservaat in het noorden van Thailand te brengen.

Dus ze is gelukkig nog niet volledig verdwenen in de mysterieuze Bermuda-driehoek. Laat het weer aan de wetenschap over om de wilde verhalen hierover een logische verklaring te geven. Eén van de vele redenen dat in de geschiedenis duizenden  schepen in de Bermudadriehoek zijn verdwenen zijn niet magisch van aard, maar puur natuur.  In het gebied verandert namelijk de bodem geleidelijk van een continentaal plat naar extreem diepe troggen. Schepen en vliegtuigen die daar zinken worden daarom nooit meer gevonden.

Magie gebruikte volgende illusionist ook niet, maar dat weerhield velen toeschouwers er niet van te denken dat de grootste illusionist aller tijden – Harry Houdini – wel degelijk kon toveren. Het gebeurde in zijn carrière slechts éénmaal dat zijn ‘toverkracht’ hem in de steek liet. Slechts een keer lukte hem het niet om los te komen uit gevangenschap. Dat was toen het leger van Chicago hem boeien omdeed en die vastzette met een loden kogeltje. Het slot was niet meer open te krijgen en de boeien zijn uiteindelijk doorgezaagd. Sindsdien liet Houdini zich alleen nog maar vastbinden met sloten die nog open waren te krijgen met een sleuteltje.

Volgende Harry heeft wreed haar op zijn tanden, letterlijk en figuurlijk. Het personage Harry uit de film ‘Harry and the Hendersons’ uit 1987 is dan ook een levensechte Bigfoot. De bekende Amerikaanse maker van speciale make-up effecten Rick Baker won allerlei prijzen voor zijn werk An American Werewolf in London, Michael Jackson in Thriller, Star Wars, Men in Black en Gremlins. Maar zijn creatie van de harige Bigfoot Harry blijft tot nu toe nog steeds het werk waar hij het meest trots op is. Hij won er terecht een Oscar voor.

Op grote voet leven doen we allemaal wel eens graag. Maar hoe stinkend rijk moet je niet zijn  om volgende kredietkaart te gebruiken? Het Britse bedrijf Insignia Cards maakt namelijk creditcards op maat, je weet wel met gouden kantjes en diamantjes erin. Voorwaarde? Je moet jaarlijks 10.000 euro afdokken aan het bedrijf en minstens voor 1 miljoen euro spenderen met de kaart.

Volgende dames kunnen ook met kaarten omgaan, maar deze brengen wel op mits de juiste combinatie en wat verleidelijk gebluf. Het Instagram-account Pokerbabes toont de lekkerste all-in meiden over de hele wereld, die je meteen een royal blush op het gelaat toveren.

https://www.instagram.com/p/BwiP-rGhBRx/

Bluffen kan dus geld opbrengen, maar je moet er wel stalen ballen voor hebben. En dat is niet echt een eigenschap die we in übernerd Bill Gates zien, maar hij heeft zijn fortuin te danken aan een wel geplaatste bluf. Een beslissend moment voor Gates vindt in 1980 plaats. Hij is tot dan nog maar een nobody die enkel beschikt over een eigen versie van de programmeertaal Basic. Rond die tijd besluit IBM de markt van personal computers te betreden.  IBM klopt aan bij het dan nog onbekende Microsoft. Gates beweert dat hen kan verder helpen, terwijl hij nog in de verste verte niets op de plank heeft liggen. Gates sluit vlug een deal met programmeur Tim Paterson die het Quick and Dirty Operating System heeft geschreven. Den Bill koopt dit voor een miezerige 50.000 dollar. Dit bouwt hij om tot wat uiteindelijk MS-DOS is gaan heten en wat het hart van de computers van IBM zal vormen. De rest is geschiedenis. 

Dos… cervezas por favor! Blijft het bier echter rijkelijk vloeien kan je weleens ladderzat naar huis strompelen, maar vanwaar de term ‘ladderzat’? Daarvoor moeten we terug naar de 19de eeuw naar het Nederlandse Groningen. Dronken studenten die destijds door de stad kropen, werden door hun medestudenten aan een ladder gebonden, om hen zo veilig naar huis te brengen. Ze waren dus letterlijk ‘ladderzat’. De verklaring achter de term ‘strontzat’ bewaren we voor de volgende feesten. Schol!

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."