Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Van sommige mensen kan je echt het schijt krijgen, vraag maar aan Ikea. Want in sommige vestigingen van de Zweedse meubelgigant zijn ze tegenwoordig genoodzaakt de wc-bril dicht te schroeven, daar veel bezoekers het nodig vinden hun behoefte te doen op één van de toonzaaltoiletten.

Tja, misschien door al die taco’s te vreten? In Zweden is het namelijke iedere vrijdagavond tacodag. De meeste inwoners van Zweden eten op die dag taco’s. Supermarkten spelen in op deze tacodag door de schappen in te richten met diverse artikelen om heerlijke taco’s te bereiden.

Door een zeker virus is het momenteel moeilijk wc-papier te vinden in de schappen, om de verteerde restanten van die taco’s netjes af te vegen. Terwijl wij volop panikeren, waren ze honderden jaren geleden veel creatiever als het aankomt om hun poepje te reinigen . Monniken in Engeland gebruikten versleten pijlen, de Romeinen een spons op een stok, de Vikingen wol, onze voorouders in de middeleeuwen gras en hooi, Eskimo’s sneeuw en mossen en Amerikaanse plattelandsbewoners maïskolven. Daar geloven wij wel een reet van.

Over propere poepjes gesproken: het achterwerk van een mooie dame komt altijd het best tot haar recht in een perfecte jeans. Het Instagram-account Ass and Jeans beseft dit maar al te goed, en jij nu ook.

https://www.instagram.com/p/B42Vxn1BL63/

Heb je het over ‘denim’, of over ‘jeans’? Waar komen die namen eigenlijk vandaan? Wel, de naam denim stamt van het Franse ‘de Nîmes’ af. Dit geeft aan dat deze stof uit de plaats Nîmes kwam. De sterke stof die we gebruiken voor spijkerbroeken, werd al enkele eeuwen geleden voor het eerst geproduceerd als werkkleding. Uit opgravingen is gebleken dat deze stad al belangrijk moet zijn geweest in de Romeinse tijd. De vele ruïnes en andere overblijfselen als haar arena herinneren hieraan. 

Gras zal er niet groeien in deze arena, in tegenstelling tot de de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam. Dit moeten wel de meeste intelligente grassprietjes ter wereld zijn. Onder het gras liggen vijftien sensoren die de kwaliteit van de bodem monitoren. Daarnaast wordt het groeiklimaat met een weerstation op het veld en vier weerstations in het dak bijgehouden. Op het dak en op het weerstation op het veld leggen lichtsensoren vast of er voldoende licht op het gras komt.

Hollanders die Johan heten kunnen een potje voetballen, dat wisten we al even. Geen wonder dat het Johan Boskamp was die als eerste niet-Belg een Gouden Schoen won.

Of de goedlachse dikzak veel gaat kamperen in een bos, weten we niet. Maar we zien het hem niet vlug doen in de nabijheid van het kampeerterrein Crystal Lake, want dat is namelijk de thuisbasis van seriemoordenaar Jason Voorhees uit de Friday The 13th films. Tieners afslachten geen enkel probleem, maar in de film Freddy vs Jason kreeg hij een tegenstander van formaat in de vorm van psychopaat Freddy Krueger. Een vervolg op deze heerlijke horrorklassieker is er nooit gekomen, maar wel in de vorm van een strip. Want in de comic Freddy vs Jason vs Ash vechten ze het opnieuw uit, maar deze keer in een triootje: het personage Ash uit Evil Dead  is deze keer ook van de partij.

Wat een bloederige soep, in tegenstelling tot Ash Reshteh. Dit is een dikke, goed gevulde winterse soep die de Perzen eten met ´Norooz´, nieuwjaar. Door de vele kruiden, groenten en bonen zou ze heel gezond zijn. De noedels in de soep symboliseren geluk en succes voor het nieuwe jaar. 

Gezondheid is wat we in deze tijden uiteraard aan iedereen toewensen. Maar een gezonde mentaliteit begint al van kleins af aan. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie, blijkt dat er gemiddeld zeven klontjes suiker in een potje kant-en-klare babyvoeding verwerkt zijn. Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een hyperactief schaap?

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."