Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Het zijn rare tijden. Vroeger moesten we hoesten om een scheet te verbergen en nu moeten een flinke wind laten om een hoest te verbergen. Over winden gesproken: de Schotse professor James Blyth maakte de eerste windmolen die elektriciteit opwekte in 1887. Zijn molen maakte meer dan genoeg energie om de lichten in de hoofdstraat van zijn dorpje te verlichten. De plaatselijke bevolking sloeg echter zijn aanbod af omdat elektriciteit ‘des duivels’ was volgens hen.

Onze Rode Duivels kunnen dit jaar flink op hun kin kloppen nu het EK verplaatst is naar 2021. Maar vanwaar eigenlijk deze bijnaam van ons Belgisch elftal? Dat hebben we te danken aan een match tegen Nederland in 1905. De hoofdredacteur van Sportleven – het officiële blad van de Belgische voetbalbond – schreef toen letterlijk: “de Hollanders waren de grote favorieten. Meer was er niet nodig om nieuwe moed te geven aan de kleine Rode Duivels”. Dat was de eerste keer dat de term gebruikt werd.

Een sportgeschiedenis die langer is dan de gemiddelde Nederlander, alhoewel. Met een gemiddelde lengte van 184 cm voor mannen en 170 cm voor vrouwen zijn Nederlanders de langste mensen ter wereld. Wetenschappers zeggen dat het komt door hun DNA, voeding en welzijn, anderen zeggen dat het komt door de enorme zuivelconsumptie in hun land.

Aan zuivelconsumptie dan weer geen gebrek in het Instagram-account Big Boobed Beauties.

https://www.instagram.com/p/BIydHvZD1L-/

De enige echte beauty is natuurlijk Belle uit de Disney-klassieker Beauty and the Beast. Het uiterlijk van het Beest is gebaseerd op meerdere dieren. Zo zie je de manen van een leeuw terug, het hoofd van een bizon, de wenkbrauw van een gorilla, de tanden van een wild zwijn, de benen en staart van een wolf en het lichaam van een beer.

Gorilla’s zien er soms uit als de buitenwippers van het regenwoud. Geen wonder dat ze zo’n 18 kilo voedsel per dag binnen slikken. Met hun sterke kaken vermalen ze bladeren, stengels, knollen, noten en insecten. Eigenlijk is de gorilla een vegetariër. Omdat hij zoveel gewassen eet, werkt hij toch ongemerkt kilo’s insecten naar binnen. Naast eiwitten zitten insecten ook vol met belangrijke vetzuren, ijzer en vitamines. De voedingswaarde ervan is te vergelijken met rundvlees.

Ze krijgen dus de nodige vitamientjes binnen, in tegenstelling tot de rokers onder ons. Eén sigaret berooft namelijk het lichaam van 25 mg vitamine C (ter waarde van een mandarijn) en beperkt de opname van vitamine D, de belangrijkste voedingsstof voor een gezonde huid. Ook duurt het als roker zes weken langer om te herstellen van blessures dan niet-rokers.

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus goed verzorgen! Zelfs die haarloze littekens, maar waarom groeit daar eigenlijk geen haar op? Wel, littekens ontstaan door een beschadiging van de tweede huidlaag, de dermis. Een litteken verschilt van de rest van je huid, dat komt door een verandering in het collageen. Daardoor groeit er op een litteken geen haar.

De beroemdste royalty met een litteken op zijn voorhoofd moet wel prins William zijn. Op de leeftijd van 13 werd hij tijdens een spelletje golf hard geraakt door een golfstok. William noemt de plek sindsdien zijn ‘Harry Potter‘-litteken.

De bedenkster van Harry Potter, J.K. Rowling,  heeft een goed gevoel voor humor. Zo is het motto van Zweinstein motto  ‘Draco domiens nunquan titllandus’ wat in het Latijns ‘kietel nooit een slapende draak’ betekent.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."