Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Het corona virus heeft zijn naam niet te danken aan wilde feestjes met Mexicaans bier en wulpse señoritas. Neen, het is het Latijns leenwoord voor ‘kroon’ en dat vanwege de uitstulpsels rond de uitwendige structuur die, wanneer het virus tweedimensionaal wordt afgebeeld, doen denken aan een krans of kroon. De ‘co’ in de andere naam Covid-19 staat voor corona, de ‘vi’ voor virus en de ‘d’ voor disease. Allesbehalve een ‘griepje‘.

Hoe besmettelijk een doodgewone griep al is, bewijst een voorval uit 1979. Een vliegtuig moest drie uur aan de grond blijven vanwege een defecte motor, zonder werkend ventilatiesysteem. Van de 54 passagiers had er eentje griep. Binnen drie dagen was 72 procent van de passagiers ziek.

Iets zegt ons dat de bemanning in het volgende vliegtuig hier minder last van heeft. Het vrachtvliegtuig  Antonov An-225 is namelijk het grootste vliegtuig ter wereld is. Drie Boeing 737-700-vliegtuigen zijn even breed als één Antonov An-225 vliegtuig. Het is ook het enige commerciële vliegtuig ter wereld dat zes motoren heeft.

Waarom opteren voor zes motoren als je met een bepaalde motor al de grootste baas ben van de wijk? Dat was vroeger wel anders, want de allereerste Harley-Davidson had een carburateur die gemaakt was van een tomatenblik

Is een tomaat nu eigenlijk een groente of fruit? In België zien we tomaten als groente, omdat het hartig is en we het als groente gebruiken. Maar als je naar de plant kijkt, is de tomaat de eetbare vrucht van de tomatenplant, waardoor je zou kunnen denken dat het fruit is. In de Verenigde Staten liep de discussie twee eeuwen geleden zo hoog op, dat in 1893 het Hooggerechtshof besloot dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente en niet als fruit moest worden gezien.

Je sappige tomaatjes verbergen door een ananas. Geloof het of niet, het was ooit een fruitige hype op Instagram. Laten we tijdens deze lockdown hopen op een heropleving van #pineappleboobs !

https://www.instagram.com/p/BMEezulgHYu/

Nu snappen we waarom Spongebob Squarepants zo graag in een ananashuisje woont. De tekenfilm is populair sinds 1999. Zo enorm zelfs dat de wetenschap het tekenfilmfiguurtje geëerd heeft met een vernoeming. In 2011 werd nieuw soort spons in de zee gevonden. Deze  kreeg de naam: Spongiforma squarepantsii.

Je hoort vaak de uitdrukking dat de hersens van kinderen en peuters net een spons zijn. Maar toch kan je hen niet leren om kalm te blijven als er bijvoorbeeld een spinnetje voorbij kruipt. Het deel van het brein dat invloed heeft op het fight or flight reactie is namelijk nog niet volgroeid. Je oogappeltje heeft geen idee of iets een echte bedreiging is of eigenlijk niks voorstelt. De reactie is dus telkens heel instinctief en primitief. 

Maar met volgend ‘spinnetje’ zouden we ook nood hebben aan een pamper. Onlangs werd er een visetende en zwemmende spin ontdekt nabij het Australische Brisbane. Het beestje is ongeveer zo groot als een handpalm en kan ook op het water lopen. Nog iets: in 2015 regende het spinnen in Australië. Gezellig.

Geef ons dan maar de prachtige parelwitte stranden down under. Australië heeft echter zoveel stranden, dat als je iedere dag een nieuw strand zou willen bezoeken, je er 27 jaar over zou doen. Vergeet ons geen kaartje sturen!

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."