Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Je zou het niet verwachten maar pinguïns hebben een zeer lange nek.

Ook sprookjesfiguren hebben het zwaar in de Efteling. Zo steekt Langnek  elk jaar ruim 61.000 keer zijn nek uit en Ezeltje Strekje poept jaarlijks zo’n 217.000 muntjes.

Zebra en ezels kunnen met elkaar kruisen. Zo’n kruising wordt een zezel genoemd. Een zezel is onvruchtbaar omdat het een chromosoom mist. Ze zijn ook uiterst zeldzaam.

Over zeldzame voorkomens gesproken. De meeste roodharigen hebben bruine ogen, slechts één procent heeft blauwe ogen. En die mensen zijn de grootste minderheid van mensen op onze planeet. Of: als je rood haar hebt en blauwe ogen word je ook wel een human unicorn genoemd.

Veel landen of gemeenschappen hebben een nationaal dier dat terug te vinden is op de vlag of wapenschild. Denk maar aan de Vlaamse Leeuw  of de Arend van Duitsland. Het nationale dier van Schotland is wel heel bijzonder: een eenhoorn. Op het koninklijke wapenschild van Schotland, dat vóór 1603 door de koningen van Schotland werd gebruikt, stonden twee eenhoorns en op het huidige koninklijke wapenschild van het Verenigd Koninkrijk staat een eenhoorn voor Schotland en een leeuw voor Engeland. 

Freedom!!! Dat schreeuwt de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace regelmatig in de film Braveheart, vertolkt door Mel Gibson. Vooral als hij zijn kilt dragende mannen voorgaat in een veldslag of als hij gefolterd wordt door de Engelsen. Toch is de film niet altijd helemaal waarheidsgetrouw. De blauwe gezichtsverf die te zien was op het gezicht van Gibson,  werd al niet meer gebruikt sinds het eind van het Romeinse Rijk, zo’n 800 jaar voor de tijd waarin de film zich afspeelt.

Tijdens het Romeinse Rijk leidden inderdaad alle wegen naar Rome. De Romeinse wegen waren dan ook kaarsrecht, want de ingenieurs lieten zich niet afschrikken door rivieren en heuvels. In totaal legden ze 272 hoofdwegen aan, die zich over 85.000 kilometer uitstrekten en zelfs de verste provincie rechtstreeks met het kloppend hart van het Romeinse Rijk verbonden.

Bill Gates is stinkend rijk, dat wisten we al een tijdje. Ook dat hij een zeer braaf imago heeft. Alhoewel. Twee jaar nadat hij Harvard verliet, werd Gates gearresteerd in New Mexico. Hij reed zonder rijbewijs door rood.

De rode planeet Mars is de laatste weken flink in het nieuws geweest.  Dit dankzij de landing van InSight , na een ruimtereis van 482 miljoen kilometer die ongeveer zeven maanden duurde. De Marsverkenner zal de komende twee jaar in de bodem van Mars boren om de binnenkant van de planeet te onderzoeken. De planeet geeft ook meteen de Mount Everest en de Grand Canyon een minderwaardigheidscomplex. Want op Mars is de hoogste berg van het zonnestelsel te vinden: een uitgedoofde vulkaan, die 22 kilometer de lucht in steekt. Bovendien ligt ook de grootste kloof van het zonnestelsel, Valles Marineris, op Mars. Die kloof is 4.000 kilometer lang, 200 kilometer breed en 7 kilometer diep.

De voor ons bekende Mars-reep heet in de VS Milky Way, terwijl wij in Europa al een andere chocoladereep kennen met die naam. Wie in de VS verblijft en zin heeft in een Milky Way, kan beter een 3 Musketeers-reep kopen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."