Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

In deze bizarre tijden lijkt het soms alsof onze politici nog meer negatieve aandacht naar zich toe trekken dan gewoonlijk. Vraag maar aan ons Koentje. De ongewilde aandacht in de media heeft zelfs een wetenschappelijke benaming: Het Streisand Effect.

De oorsprong van dit verschijnsel komt van zangeres Barbra Streisand, die in 2003 via de rechtbank een luchtfoto probeerde te verwijderen op de website California Coastal Records Project, waarop haar huis in Malibu te zien was. Wanneer bekend wordt dat zij een rechtszaak heeft aangespannen en het adres van de betreffende website wordt vermeld , surfen opeens miljoenen mensen naar de bewuste foto. Als je iets probeert uit de aandacht te houden, vestig je er dus juist de aandacht op.

Weinig mensen die volgende foto echter kunnen bekijken, want die is zo ongeveer 384.400 km van ons verwijderd. In 1972 liet Apollo 16 astronaut Charles Duke naast een voetafdruk ook een familiefoto achter op de maan. Op de achterkant staat geschreven: familie van astronaut Charles Duke, planeet Aarde

Volgende sprongen waren niet zo belangrijk voor de mensheid, maar wel des te spectaculairder. Bij de opnames van de serie The Dukes of Hazzard werd per sprong één Dodge Charger ’69 gebruikt. Hoe hoger de kijkcijfers, hoe meer auto’s in de prak werden gereden. Toen de auto’s schaarser begonnen te worden, werden in sommige afleveringen ook Chargers uit ’68 en 70 gebruikt. In totaal zijn er meer dan 360 auto’s vernield, maar waarschijnlijk zijn het er meer: Warner Brothers hield geen officiële registratie bij.

Zonde, maar gelukkig waren het geen nieuwe wagens: anders zat er wel een geurtje aan. De geur van een nieuwe auto is trouwens samengesteld uit meer dan 50 stoffen. Die typische geur is te danken aan vluchtige organische stoffen. Geeft deze geur je hoofdpijn? Toch laat je de dennen– en lavendelgeurtjes maar beter even links liggen vlak na de aankoop. Ook luchtverfrissers bevatten namelijk dezelfde vluchtige stoffen. 

Over dennen gesproken. Een bekend kerstlied luidt: Oh dennenboom, oh dennenboom, wat zijn uw takken wonderschoon… Daar klopt echter geen fluit van. Dennen zijn in de meeste gevallen minder geschikt als kerstboom. Ze worden daarvoor te groot. Ook staan de takken niet in in mooie ronde kransen als bij de spar het geval is.

Gelukkig is het hamsteren aan de Spar en andere supermarkten ondertussen flink geminderd. Behalve als je aan de kassa arriveert, daar kan je het meestal niet laten toch nog vlug een snack te kopen. Vele supermarkten houden bewust de gangpaden aan de kassa smal. Ten eerste omdat je dan vrijwel letterlijk met je neus op het snoepgoed wordt gedrukt.  Ten tweede opdat je niet zomaar je spullen bij de kassa dumpt. 

Over lekkere snoepjes gesproken: het Instagram-account Petite Girls doet je zuurstokje meteen verstijven. Toch zal de beheerder eens dringend een opfrissingscursus Frans moeten volgen…

https://www.instagram.com/p/B6CICGQhPn-/

Een woordje Frans praten kan ook van pas komen wanneer je jouw date wil meenemen naar het Louvre. Wil je haar alle zalen van het Louvre laten zien, ben je wel even zoet. Want je moet dan 14,5 kilometer afleggen. Alle 35.000 werken van het beroemdste museum ter wereld bekijken – ook al is het maar 10 seconden per stuk – kost je drie volle dagen en twee nachten. 

Sommige films van topacteur Russell Crowe sneeuwen een beetje onder in zijn geweldige oeuvre. Eén van die films is The Next Three Days. Aan zijn zijde schittert Elizabeth Banks als moordverdachte. Om zich beter in te leven in haar rol, liet ze zichzelf opsluiten in een echte gevangenis, totdat ze er genoeg van had. Ze hield het welgeteld… vijf minuten vol in haar cel.

Maar zelfs in vijf minuten kan er veel gebeuren met cellen. Wist je dat je lichaam ongeveer jaarlijks wordt vernieuwd? Het komt er op neer dat er ongeveer 1 miljard cellen per uur worden vervangen.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."