Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

2020 is het jaar dat vele mensen de dood in de ogen gekeken hebben en dat hun leven aan een zijde draadje hing. Japanse terdoodveroordeelden daarentegen leven alsof elke dag hun laatste is, want ze krijgen pas enkele uren vóór hun executie te horen dat ze ter dood worden gebracht. Hun familie wordt pas na afloop van de executie ingelicht. Extra luguber detail: de doodstraf wordt in Japan nog steeds voltrokken door middel van ophanging.

Dat is dus om dol van te worden, allesbehalve fijn en om wakker van te blijven. Mochten dolfijnen in slaap vallen zoals mensen gaan ze dood. Dolfijnen slapen daarom maar half. Ze kunnen de ene hersenhelft laten slapen, terwijl de andere helft het belangrijke werk van de slapende helft overneemt. Op deze manier kan de dolfijn toch veilig even dutten.

Als ze maar niet tijdens het slapen een bezoekje krijgen van Freddy Krueger in hun dromen, je zou voor minder flipperen. De engerd uit A Nightmare on Elm Street is gebaseerd op een angstaanjagende herinnering uit de kindertijd van bedenker Wes Craven. Als kind zag Craven naar eigen zeggen vanuit zijn slaapkamerraam een mismaakte man die boosaardig naar hem grijnsde en zei: “Ja, ik kijk naar jou.”

Geef ons dan maar Freddy Mercury. Naast een gouden stem had hij ook een zeer creatieve geest. Hij ontwierp in 1972 zelf het bekende logo van Queen. Een logo vol betekenissen: de grote Q met een kroon erin en eromheen de sterrenbeelden van de Queen-leden. Aan beide zijden een leeuw voor Roger en John, bovenop een kreeft voor Brian en onderaan twee engelen, die maagden voorstellen, naar het sterrenbeeld van Freddie zelf.

Waarom hebben eigenlijk aartsengelen zoals Michaël, Gabriël, Uriël en Zadkiël steeds het achtervoegsel ‘ël’? Wel, omdat dit achtervoegsel Hebreeuws is voor ‘van de Heer’. 

Volgende engeltjes zijn dan weer duivels lekker. Maar om de GoGo danseressen Sexy Angels te boeken, moet je ze wel even laten overvliegen vanuit het swingende Brazilië.

https://www.instagram.com/p/B-a4iZVBwl9/

Misdadig mooi zeggen we dan, maar helaas is de echte misdaad een zeer groot probleem in Brazilië. Het land heeft een enorm moordcijfer van bijna 27 moorden per 100.000 inwoners. Dat is 15 keer hoger dan het moordcijfer in België. In dertig jaar tijd zijn er 1,1 miljoen mensen vermoord. 

Gelukkig staat België dan ook vooral bekend om zijn chocolade, frietjes, bier en een tsunami aan overbodige politici. Maar ook wonderkind en componist Ludwig Van Beethoven heeft een link met ons landje. Hij werd geboren in Duitsland en bracht een groot deel van zijn leven in Wenen door. Toch bevat zijn achternaam het Nederlandse ‘van’ en niet het Duitse ‘von’. Dit heeft Ludwig te danken aan zijn voorouders, want zij waren afkomstig uit Mechelen.

Een weetje dat Bart Somers zeker doet kwispelen als een Mechelse Herder.  De Mechelse Herder is trouwens een van de vier Belgische herders, samen met de Tervuerense, Lakense en Groenendaeler.

We hebben dus weer her en der met weetjes gesmeten, maar we eindigen met een knal. De grootste knal ooit zelfs, en die nochtans geen decibel geluid maakte. Tijdens het ontstaan van het heelal was er namelijk alleen een felle flits. Dat komt omdat er voor geluid lucht nodig is waar trillingen doorheen gaan. En er is nergens lucht te vinden in het heelal.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."