Feitenfestival: nutteloze weetjes van de week

Tien dingen die je eigenlijk helemaal niet hoeft te weten, maar die van jou wel een interessantere mens maken.

Gaan met die banaan, ook in deze bizarre tijden. Behalve als je als jongedame in China woont. Daar is het namelijk verboden tijdens een live-stream op een erotische wijze een banaan te eten omdat het in strijd is met de goede zeden. Ook het dragen van kousen in combinatie met bretels is tijdens een online sessie verboden.

Geen kousen mogen dragen blaast ons echt van de sokken. Welke sokken precies, dat hangt er vanaf. Voordat er katoen was, maakten de oude Grieken een paar sokken van dierenhuid. Het woord “sok” lijkt te komen van het Griekse woord ‘Sykkos’.

Of er ook vaak blauwe tenenkaas inzat, weten we niet. De typische vierkante witte huizen met blauw geschilderde deuren en ramen kom je in Griekenland wel overal tegen. Grieken geloven namelijk dat de blauwe kleur beschermt tegen kwaad.

In de stripreeks De Blauwbloezen lopen ook beschermende soldaten rond, een tijdlang in infanteriejassen. Ze komen onder hun riem uit, terwijl cavaleriejassen destijds kort waren en nauw uitliepen. Daarom veranderden de uniforms van de Blauwbloezen tussen album 28 (The Show Must Go on) en 29 (Buiten Westen).

Het kan erger op gebied van uniformen: vraag maar aan de de Franse geneesheer Charles de Lorme. In de zeventiende eeuw woedde de pest in Europa en daarom ontwierp hij een pak dat de pestmeesters tegen deze ziekte moest beschermen. Het uniform werd al snel het symbool van de zekere dood en de pestmeester was op lange afstand te herkennen aan zijn typische, maar onmisbare masker. De lange snavel was gevuld met parfum en kruiden die de stank op afstand hielden en de dokter in leven moesten houden.

In het geval van Charles een beetje moeilijk, maar het is beter om je parfum niet op je huid te sprayen, maar op je haar. De geur blijft namelijk langer hangen op je haar dan op je huid, dit komt door de vettigheid van je hoofdhuid. Ook verspreidt de geur zich gemakkelijker, omdat je haar altijd in beweging is.

Of ze goed ruiken, geen flauw idee, maar de dames van het Insta-account Sexiest Hair hebben lang haar genoeg om deze theorie eens uit te testen.

Daar lacht het sprookjesfiguur Rapunzel eens goed mee. In de Disney-film Tangled bestaat haar enorme haardos uit meer dan 100.000 individuele haartjes en heeft het kapsel een lengte van 21 meter. Om de beweging van het haar te simuleren, werd speciale software ontwikkeld door de Disney-animators.

Soms ging Disney ook eens de mosterd elders halen, zoals in de film Finding Nemo. De grote haai Bruce is een verwijzing naar de witte haai uit de film Jaws. De grote mechanische haai was vernoemd naar de advocaat van Steven Spielberg, Bruce Raynor, omdat hij aldoor zei dat er niet nog meer geld aan Jaws uitgegeven mocht worden en de mechanische haai ook niet altijd deed wat hij moest doen.

Advocaten zijn dan ook geslepen haaien, maar zelfs bij volgende rechtszaak moesten ze even de wenkbrauwen fronsen.  De Roemeense moordenaar Pavel Mircea besloot namelijk de schuld van zijn moorden op iemand anders af te schuiven: God. Hij spande in 2007 een rechtszaak aan tegen God omdat Hij zijn gebeden niet had verhoord en daardoor koos het slechte pad op te gaan. Godverdomme toch.

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More