Geen hoogvlieger en toch wil je kijken.

Fifty Shades Darker is het vervolg op Vijftig Tinten Grijs. De personages gaan van de grond, de films iets minder, maar toch wil je kijken. Schrijfster E.L. James is er alvast steenrijk mee geworden. De erotische trilogie is volgens James een reflectie van haar eigen midlife crisis, maar dan sterk uitvergroot. “Al mijn fantasieën zitten erin, en dat is het.” Honderdduizenden vrouwen over de hele wereld herkenden die fantasieën, want de ‘Fifty Shades’-boeken gingen als warme broodjes over de toonbank. Na het afronden van de trilogie, geschreven vanuit het perspectief van het vrouwelijke hoofdpersonage Anastasia Steele, besloot ze de verhalen opnieuw uit te brengen, maar dan gezien vanuit het oogpunt van haar mannelijke tegenspeler, Christian Grey.

Uiteraard moest er ook een filmversie komen, en hoewel ‘Fifty Shades of Grey’ (2015) compleet werd neergesabeld door de internationale filmpers, wist het (voornamelijk vrouwelijke) publiek de bioscoopzaal massaal te vinden. De eerste film uit de trilogie leverde dan ook 571 miljoen dollar op. De tweede film, ‘Fifty Shades Darker’ (2017) deed daar nog eens 381 miljoen dollar bovenop. Want ook al stelt het verhaal bitter weinig voor en zijn de erotische scènes lang niet zo opwindend of ‘kinky’ als waarschijnlijk de bedoeling is, laten de fans zich maar wat graag verleiden door een stel mooie mensen die in een weelderige omgeving om elkaar heen dralen en om de haverklap met elkaar de koffer induiken.

Anastasia wil niks meer te maken hebben met de sadomasochistische praktijken van de emotioneel getroebleerde Christian. Maar net als in het eerste deel is haar afstandelijke houding van korte duur. Als Fifty Shades Darker een kwartier bezig is ligt ze alweer kronkelend van genot met hem in bed. Ze krijgen ruzie, leggen het weer bij, krijgen ruzie, er komt nog een bordkartonnen personage opdraven die gedurende één scène voor spanning zorgt, seks, ruzie, seks, ruzie.

Q2 / 21 mei, om 20:35 – 23:00 : Fifty Shades Darker