Fijn stof eist meer levens dan tabak.

Fijn stof zou dubbel zoveel doden veroorzaken als tot nu toe werd aangenomen. Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden er vorig jaar in Europa zo’n 800.000 mensen gestorven zijn aan de gevolgen van luchtvervuiling. Wereldwijd zouden dat er 8,8 miljoen zijn.

Vooral  fijn stof is gevaarlijk omdat het kleiner is dan onze longen kunnen filteren. Dat veroorzaakt een reëele kans op ernstige gezondheidsproblemen zoals longemfyseem, astma, infecties en hartaandoeningen. In Vlaanderen is de concentratie van fijn stof zo alarmerend hoog dat, volgens de Gentse toxicoloog Tygat, we in Vlaanderen over 5 jaar met een mondmasker gaan rondlopen.

De fashionindustrie brengt nu al de eerste fashion-correcte mondmaskers op de markt. We hoeven straks dus niet met een bolletjeszakdoek voor onze neus de straat op.

Maar wie denkt dat fijn stof alleen ‘buiten’ een probleem is, vergist zich. Wij denken bij fijn stof aan de buitenlucht die vervuild is door de uitstoot van wagens en de zware industrie, maar volgens professor Tytgat is de lucht in onze huizen vijf tot honderd keer vuiler dan de lucht buiten. Die vuile lucht in onze huizen maken we eigenlijk zelf. Het is niet van de buitenlucht, maar 80 procent van het fijn stof in onze huizen produceren we zelf. Koken, huisdieren, verwarmen, kuisen in goed geïsoleerde huizen zorgt er voor dat we in onze eigen vuiligheid gaan leven. Je zou kunnen stellen dat we in afgesloten dozen zijn gaan wonen en op die manier ons eigen fijn stof produceren en consumeren. Van leven ga je dus dood.

Misschien moeten we gaan betogen tegen onszelf.