Filip heeft zich teruggetrokken in kasteel van Ciergnon

Vandaag werd de wet tot opening van voorlopige kredieten voor de maanden november en december 2020 in het Staatsblad gepubliceerd.

Opvallend is dat de wet gegeven werd (zoals dat officieel heet) in Ciergnon. Daar kan Filip het kasteel gebruiken.

Verwachting is dat Filip en zijn gezin daar de (verlengde) herfstvakantie zullen doorbrengen. Dat was in de voorbije jaren ook al het geval.

Het kasteeldomein met zijn bossen, rivieren en uitgestrekte jachtgebieden werd gekocht in mei 1840 door koning Leopold I van België op verzoek van zijn echtgenote koningin Louise Marie. Hij liet er eerst een jachtslot bouwen op een terras dat uitzicht bood over de diep beboste vallei van de Lesse. De bossen zijn bekend voor het everzwijn.

Nadien liet Leopold II er een kasteel in neogotische stijl bouwen door zijn hofarchitect Alphonse Balat.

Het kasteel wordt door de koninklijke familie en hun gasten gebruikt tijdens weekends en vakanties.

Albert II verkoos deze residentie voor herstel en verlof na enkele heelkundige ingrepen. Koningin Paola liet er enkele kamers naar haar smaak (maar op kosten van de burger) inrichten en beoefende er het rijden met paard en koets.

Het kasteel heeft ook een representatieve functie. In 1960 was het kasteeldomein het decor voor de voorstelling van koning Boudewijns verloofde, de latere koningin Fabiola. Op 22 en 23 november 2011 ontving koning Albert II er de verschillende partijvoorzitters naar aanleiding van de regeringsvorming na de federale verkiezingen van 13 juni 2010.

Het kasteel is eigendom van de Koninklijke Schenking en is niet toegankelijk voor het publiek.

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More