Vanaf midden de jaren 90 wordt een echtgenote gezocht voor Filip van België. De logica is eenvoudig: als hij ooit koning wil worden moet hij getrouwd zijn (en kindjes maken). Het slachtoffer is Mathilde d’Udekem, de laatste maagd van de Ardennen.


In 1999 worden de voorbereidingen getroffen voor het huwelijk van Filip en Mathilde. Begin december 1999 verschijnt een merkwaardig stuk in De Morgen: “Nog een nachtje slapen en we zullen allemaal weten wat prins Filip zoal heeft uitgespookt in de pre-Mathilde-jaren. Morgen begint in de Nederlandstalige pers een allesonthullende campagne over de amoureuze uitspattingen van onze kroonprins. Dat zegt althans Rudy Bogaerts, hoofdredacteur van het satirische blad Père Ubu.” Bogaerts is ook de privéleraar van prins Laurent.

“Une grande campagne de dénigrement dirigée contre le prince Philippe de Belgique”, schrijft Bogaerts in de laatste editie van het weekblad (Een grote lastercampagne gericht tegen prins Filip). Van het type Trusgnach tegen Elio Di Rupo en Jean-Pierre Grafé. “Mijn bronnen zijn formeel en ze zijn onpartijdig”, zegt Bogaerts. “Ik heb nauwe banden met de entourage van de koninklijke familie. Die wacht nu bang af wat er donderdag allemaal gaat verschijnen.”

De Nederlandstalige pers zal volgens Bogaerts onder meer een vroeger homovriendje van Filip opvoeren. Die zal in geuren en kleuren vertellen wat er tussen hem en de prins is voorgevallen. “Zonder foto’s en zonder echte bewijzen, zoals Olivier Trusgnach indertijd van alles heeft gefantaseerd. Maar probeer maar eens het tegendeel te bewijzen.”

Bogaerts hoopt met de publicatie in zijn weekblad te voorkomen dat de campagne begint. “Ik vind dat men zijn verantwoordelijkheid moet opnemen en niets mag publiceren zonder bewijs. Wie de verantwoordelijken zijn van de campagne weet ik niet. Men heeft mij ‘donderdag’ gezegd. En het zal in de Nederlandstalige pers verschijnen, zeker weten. De Franstalige pers is nu helemaal verdoofd en denkt er niet aan kritiek te geven op het koningshuis.”


De strategie van Bogaerts is opnieuw duidelijk: net zoals met de primeur over Delphine in 1997, gebruikt Bogaerts de Vlaamse media om zijn informatie te brengen.


Sommigen menen dat De Morgen een dossier heeft over de seksuele uitspattingen van de prins. Een journalist van die krant: “Het was niet echt wat je een ‘dossier’ noemt. Er was eerder een hardnekkig gerucht onder toenmalige leden van de BOB (Belgische Opsporingsbrigade) over een nationale staat van alarm. Ik weet niet meer welke periode precies. Ik dacht late jaren ’80, vroege jaren ’90. De politie in Keulen verricht in het holst van de nacht een razzia in de darkrooms van lokale homobars. Eén van de arrestanten is prins Filip. Hij roept tegen de politie: ‘Ik ben prins en toekomstig staatshoofd van België.’ De ambassade wordt erbij geroepen en verrek, het is daadwerkelijk de Belgische kroonprins. Een heel konvooi politiemensen wordt gemobiliseerd (Staatsveiligheid, het Paleis, het leger, de top van de rijkswacht…) om de prins veilig en wel terug thuis te brengen.” Echt gebeurd of verzonnen? Zij die weten zwijgen, en zij die spreken weten niet.


Het huwelijk van Filip en Mathilde gaat in elk geval zoals gepland door. Er verschijnt voorlopig niets over het seksuele verleden van de prins…