Vandaag nodigt koning Filip Tom Van Grieken uit op zijn paleis. Waarschijnlijk dik tegen zijn goesting en omdat het ‘van moeten is’, want eerder liet hij zich nogal eigenaardige dingen vallen over Vlaams Belang.

Het is even een vraagteken geweest, maar Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, mag dan toch bij koning Filip op consult komen. Langs de ene kant kon de koning moeilijk anders beslissen, gezien het monstersucces dat Vlaams Belang in Vlaanderen behaalde. Maar langs de andere kant: het is inmiddels al van 1936 geleden dat een extreemrechts politicus welkom was bij de koning. In dat jaar kwam Léon Degrelle van de fascistische partij Rex namelijk op bezoek bij koning Leopold III.

Toch zal het niet met de koning zijn volle goesting zijn, want in 2004 – toen Fluppe nog een prinsje was – liet hij zich in een interview met weekblad Story het volgende ontvallen: “Sommige mensen en partijen, zoals het Vlaams Belang, zijn tegen België en willen ons land kapotmaken. Welnu, ik kan u verzekeren dat ze dan met mij te maken gaan krijgen. En vergis u niet: als het moet ben ik een taaie. Over mij wandelt u niet zomaar heen.”

Uitspraken die toen heel wat stof deden opwaaien, en waar toenmalig premier Verhofstadt niet bepaald mee kon lachen. “De prins moet zich terughoudend opstellen, in het bijzonder over politieke partijen, zelfs indien die partijen het niet goed menen met de toekomst van ons land”, liet die toen optekenen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.