Bioscopen sluiten, releases worden uitgesteld en filmopnames liggen stil.

Marktanalisten verklaarden aan The Hollywood reporter’ dat de uitbraak van het coronavirus een verlies van 5 miljard dollar kan betekenen voor de filmindustrie. Mensen voelen er nu eenmaal niet zo veel voor om in een zaal met vreemden te gaan zitten waarvan men niet weet of ze ziek zijn.

Bioscopen in China zijn al gesloten, maar het virus krijgt nu ook greep op het bioscoopbezoek in Zuid-Korea, Italië en Japan. China en Japan zijn internationaal respectievelijk de op een na grootste filmmarkten, met de VS als boxofficeleider en India op nummer 3. Als ook in die landen meer mensen bioscopen gaan vermijden, kan het verlies nog hoger uitvallen dan 5 miljard.

De Chinese premières van ‘Mulan‘ en de James Bondfilm ‘No Time To Die‘ zijn al verzet. China is een enorme filmmarkt, als die inkomsten wegvallen, scheelt dat meer dan een slok op de borrel voor de industrie.

Een grote groep Bondfans heeft een open brief geschreven aan de makers van de Bondfilms om de première van ‘No Time To Die’ op 31 maart in Londen uit te stellen en te verplaatsen naar de zomer. Of dat gaat gebeuren is maar de vraag. Een Bondfilm brengt een miljard op, maar fans die tijdens een voorstelling van een Bondfilm besmet worden, is ook niet het soort publiciteit dat je wilt hebben.