Thomas Gilbert Jr. schoot zijn steenrijke vader neer omdat die zijn toelage wilde verlagen met 100 euro.

Blonde – ideale schoonzoon -Thomas had alles wat hij maar wilde. Of beter, ‘kreeg’ alles wat hij maar wilde. Thomas Gilbert Jr. groeide op met geld, ging naar de beste scholen, feestte ’s zomers in de Hampton’s waar rijke Amerikanen een huis hebben, reisde de wereld rond, en mocht studeren op Princeton University. Want papa betaalde. Een job had hij niet, maar wat maakt het uit als je op de berg geld van je vader zit.

Tot op een dag de rijke papa liet weten  dat hij de toelage van Thomas met honderd euro zou verlagen. Vader Gilbert had een plan en hoopte met het reduceren van de toelage dat Thomas zelfstandig zou worden en een job zou gaan zoeken. Maar Thomas koos voor een andere oplossing. Hij vroeg aan zijn moeder om een broodje voor hem te gaan halen, haalde een pistool te voorschijn, zette het tegen het hoofd van zijn vader en schoot hem dood. Vervolgens stak hij het wapen in de hand van zijn vader om het op zelfmoord te doen lijken en vertrok.

De moeder van Thomas haalde in de rechtszaal een klassieker boven en zei dat haar zoon schizofreen was. Met een nogal wereldvreemd pleidooi smeekte ze rechter en jury om haar zoon in een inrichting dicht bij huis te laten behandelen, zodat ze hem vaak kon bezoeken en ze terug een gelukkige familie konden worden. Ze ging zelfs zo ver om in naam van haar vermoorde man te spreken. “Wanneer mijn echtgenoot vanuit de hemel zou kunnen spreken, zou hij hetzelfde zeggen”, zei ze. Jammer genoeg voor de gelukkige familie, hebben doden de neiging om niet veel te zeggen.

De rechter gaf de moeder gelijk dat haar zoon niet goed bij zijn hoofd is, maar weigerde te geloven dat hij ontoerekeningsvatbaar was toen hij zijn vader neerschoot. “Het laatste wat Thomas Gilbert ooit zag, was zijn eigen zoon Junior die een pistool tegen zijn hoofd hield en de trekker overhaalde”, zei hij streng. “U wist wat u deed op het moment dat u de misdaad pleegde en uw vader vermoordde. U was toen niet gek en nu ook niet.”

Thomas Gilbert Jr. mag voor dertig jaar feestjes gaan bouwen in de gevangenis. De mama gaat in beroep.