Nieuwbakken premier Sanna Marin verbaast meteen iedereen.

Finland haalde vorige maand het nieuws met haar nieuwe regering. De centrumlinkse regering van Sanna Marin bestaat namelijk uit alleen maar vrouwen. Op de viering van haar sociaaldemocratische partij – die 120 jaar bestaat – vroeg de ambitieuze Marin zich af of acht uren werken per dag wel de ultieme zegen is voor de mens.

“Een vierdaagse arbeidsweek, en een zes uur durende arbeidsdag. Waarom zou dat niet de volgende stap kunnen zijn?” vroeg zij zich retorisch af. Volgens Marin “moeten mensen meer tijd kunnen doorbrengen met hun familie, naasten, vrienden, hobby’s en andere aspecten van het leven, zoals cultuur.” Een zeer idealistisch beeld van de toekomst. De vraag of het haalbaar is.

In Scandinavië experimenteert men al langer met alternatieve werkweken en vergoedingen: met een andere manier van leven. Voorstanders menen dat werknemers fitter en meer gemotiveerd zijn en dus productiever.

Voorlopig is het voorstel van Marin niet meer dan een idee. Marin leidt een regering van vijf partijen en moet de Finse neuzen nog in dezelfde richting krijgen. Met dit idee flakkert toch weer de uitspraak van de Estse minister Mart Helme op (waarvoor Estland zich verontschuldigde). Die noemde de Finse premier een verkoopsmeisje aan het hoofd van een regering die uit activisten en niet-opgeleide mensen bestaat.