Vergeet al die cliché haaienprenten met goedkope computereffecten. Er is maar één echte haaienfilm die telt en nu nog steeds mensen nachtmerries kan bezorgen.

Jaws uit 1975 is een geweldige klassieker van Steven Spielberg.  De opbouw is briljant, en het feit dat je de legendarische witte haai pas op het einde van de film in volle glorie te zien krijgt draagt bij aan de spanning. De scene waarin Roy Scheider op een strandstoeltje zit, en de camera langzaam op hem inzoomt terwijl hij uitkijkt op de toeristen en de haai in het water, is weergaloos. Net zoals de monoloog van Robert Shaw op de boot.

In het laatste gedeelte weet Spielberg de spanning echt naar een kookpunt te brengen, maar Spielberg zou Spielberg niet zijn als hij ook niet vergeet om er gewoon een vermakelijke blockbuster van te maken. De combinatie werkt fantastisch, en de Jaws theme van John Williams blijft iconisch.

Fotograaf Euan Rannachan droomde er al een aantal jaren van om een foto te maken van een witte haai die zou lijken op de Jaws-filmposter. Want meer dan veertig jaar later herinneren mensen zich nog steeds hoe deze poster eruit ziet. Toen de Britse fotograaf  onlangs deze foto nam, bevond hij zich slechts 10 meter van deze immens grote haai, in een enorme haaienkooi.

De foto werd dichtbij het eiland Guadalupe gemaakt, aan de westkust van Mexico. En net zoals de bloederigste momenten in de film, krijg je ook van dit beeld koude rillingen over het lijf. Indrukwekkend.

https://www.instagram.com/p/BxADcmPHx3d/

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."