Geen horeca, geen dagjestoeristen.

Begin jaren 90 besliste Leopold Lippens dat frigoboxtoeristen – een nieuw woord was geboren – niet meer welkom waren in Knokke. “Ze stoppen in een villawijk, vreten hun koelbox leeg en gooien hun papieren en bananenschillen op de grond.” Gisteren beslisten alle kustgemeentes hetzelfde, zij het om corona-besmettingen tegen te gaan. Vanaf 18 mei mogen we van de Nationale Veiligheidsraad daguitstapjes maken, maar gaan uitwaaien op het strand zal daar niet bij horen. Dat hebben de kustburgemeesters beslist. Tweedeverblijvers zijn wel welkom.

Volgens gouverneur Carl Decaluwé hebben toeristen midden mei helemaal nog niets te zoeken aan de kust. De gouverneur vult dat eventjes lekker voor ons in en vernauwt een bezoek aan ’t zeetje tot het consumeren van een wafel met slagroom.

De horeca gaat pas ten vroegste vanaf 8 juni open en dus besloten de kustburgemeesters eensgezind dat het beter is om dagtripjes naar zee nog even uit te stellen. Over strandpasjes en andere beperkingen waren de burgemeesters het nog niet eens. Op 11 mei komen ze nog eens samen.