Het is nog nooit eerder vertoond, want liefst 7 profclubs (drie uit 1A en vier uit 1B) krijgen (voorlopig) geen licentie vanwege de Voetbalbond en dreigen van het voetbaltoneel te verdwijnen.

In 1A gaat het over (verrassend) Standard, dat zelfs naar de tweede amateurklasse kan degraderen met bovenop aftrek van punten, Moeskroen en KV Oostende, terwijl er in 1B problemen zijn voor Sporting Lokeren, Virton, Roeselare en Lommel. Vermelde clubs krijgen sowieso nog een herkansing bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

De vraag stelt zich hoedanook of er nog een toekomst is voor 1B in zijn huidige vorm, temeer daar er momenteel maar twee amateurclubs zijn die een toezegging kregen voor een licentie in 1B. Bijna elke club in 1B is in handen van een buitenlandse investeerder, en in de huidige coronatijden is het niet onlogisch dat er een “hold” komt op verdere investeringen, in afwachting van het competitiemodel dat men naar volgend seizoen toe op het getouw zal zetten.

De algemene vergadering van de voetbalbond, waarin de beëindiging van de competitie bevestigd moet worden en ook de licentie-kwesties besproken zullen worden, is alvast uitgesteld van 15 naar 24 april. Het is alle hens aan dek in de voetbalwereld, dat moge duidelijk zijn…