Legerkonvooien rijden Parijs binnen.

Frankrijk plaatst zijn bevolking onder huisarrest, meerdere staten in de VS stellen de avondklok in om 20 uur, Italianen zingen op hun balkons, het dodenaantal is in ons land op één dag verdubbeld, Bart De Wever stelt de avondklok in en vraagt om een totale lockdown. “Dat wil zeggen dat alles wat economisch en maatschappelijk niet noodzakelijk is, niet meer doorgaat”, aldus De Wever.

In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron aangekondigd dat zijn land voor twee weken in een volledige lockdown gaat. “We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar”, aldus Macron. “Ik zeg u met grote plechtigheid vanavond: luister naar het personeel in de gezondheidszorg. Zij zeggen: ‘als u ons wil helpen, blijf dan thuis en vermijd contact’.”

Concreet komt dit neer op huisarrest voor de Fransen. Zij mogen nu enkel nog hun woonst verlaten om voedsel of medicijnen te kopen, om te gaan werken indien dat echt nodig is of voor andere strikt noodzakelijke verplaatsingen. Een wandeling maken voor het plezier en afspreken met vrienden of familie zijn bijvoorbeeld verboden. Dat legermaterieel door de Franse hoofdstad rolt, wijst erop dat Macron het meent wanneer hij zegt dat “elke inbreuk op de ingestelde regels zal bestraft worden.”

In ons land zijn er ondertussen de eerste signalen dat wij dezelfde richting uitgaan. Delhaize voert nieuwe regels in: tussen 8 en 9 uur krijgen 65-plussers voorrang en ook bij een filiaal van Albert Heijn in Antwerpen werd ons gemeld dat men de regel van vijf toepast. Als vijf personen de winkel hebben verlaten, mogen de volgende vijf naar binnen.

Wanneer we tussen de regels lezen, dan eindigt morgen – voor ons eigen goed – de vrijheid zoals wij die kennen.