Het zuiden zwicht voor het toerisme.

Griekenland, Italië, Spanje en Frankijk: ze vrezen het niet te overleven zonder het toerisme. Eén voor één gooien ze de deuren weer open en verwelkomen ze de nylon shorts en hawaï-hemdjes.

Een overzicht.

Spanje

Minister van Transport José Luis Ábalos heeft aangekondigd dat vanaf eind juni buitenlandse toeristen weer welkom zijn. De veertien dagen quarantaine die nu nog geldt voor wie het land binnen wil, wordt dan opgeheven.

Italië

Het zwaarst getroffen land van Europa verwelkomt toeristen weer vanaf 3 juni. De quarantaineregels worden opgeheven, de anderhalve meter afstand blijft wel van kracht.

Griekenland

Vanaf 15 juni start het toeristenseizoen. Vanaf 1 juli zijn er weer internationale vluchten mogelijk.

Frankijk

Een datum is er nog niet, maar de grenzen zullen opengaan. Verwacht wordt dat onze Zuiderburen tegen half juni aan de wereld laten weten dat je weer geld mag komen uitgeven in la douce France.

Landen als Portugal, Kroatië en Oostenrijk hebben ook al aangegeven de grenzen weer te gaan openen voor de zomervakantie losbarst. Naar verwachting zullen ook de Scandinavische landen weer toeristen ontvangen.

Tot hier de intenties, hoe dat allemaal in zijn werk zal gaan, weet eigenlijk nog niemand. Het is ook nog maar de vraag of mensen geneigd zullen zijn om het vliegtuig te nemen en het risico willen lopen om even ergens in een hotel te worden vastgehouden omdat er paar gasten koorts hebben gemaakt.

Het wordt gewoon allemaal een beetje avontuurlijker, zeg maar.