We draaien de tijd dertig jaar terug.

De originele Game Boy werd door Nintendo in 1989 in Japan en de VS uitgebracht, een jaar later sloeg Europa massaal aan het gamen. In 2003 verdween de Game Boy uit de winkels. Het zag eruit als een lomp plastic toestel met een postzegelscherm waar je nauwelijks iets op zag met de minste zonnestraal. Maar o wat was het fijn om te spelen want gelijktijdig met de Game Boy bracht Nintendo ook Tetris uit. Dit Russische blokkenpuzzelspel was mateloos populair en veertigers van nu waren er toen uren zoet mee.

Het ding was haast onverwoestbaar en de batterijen gingen eindeloos mee. Je was de koning van de basisschool, met een GameBoy in je jaszak.

Handheld gameconsoles zijn nu vervangen door smartphones en tablets en je maakt er nu nog maar alleen een verslaafde meelijwekkende indruk mee.

Maar dat heeft het gamingbedrijf Analogue niet weerhouden om de de meest geavanceerde Game Boy ooit te maken. Het mooie apparaat heeft de vormfactor van de originele Game Boy en hij kan alle cartridges spelen van de Game Boy, Game Boy Color en Game Boy Advance: dat zijn meer dan 2.700 games.

De Analogue Pocket heeft een 3,5-inch LCD-scherm van 665ppi, met een resolutie van 1600 x 1440 en ingebouwde achtergrondverlichting. Het apparaat wordt aangedreven door een oplaadbare lithium-ion-batterij, oplaadbaar via USB-C. En hij bevat ook een SD-slot en een jack hoofdtelefoonaansluiting van 3,5 mm.

De console ondersteunt ook games van andere bedrijven dan Nintendo. Steek de juiste omvormer in de cartridgepoort en je kunt er ook spellen voor de Sega Game Gear, SNK Neo Geo Pocket Colour en Atari Lynx op draaien.

Analogue maakt al langer retrospelcomputers die oude cartridges kunnen afspelen en gebruikt bewust niet dezelfde naam om problemen met Nintendo te voorkomen.

Deze Game Boy 2.0 komt in 2020 uit en zal ongeveer 180 euro gaan kosten.

Haal die cartridges maar al van de zolder, pa!

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."