Gans Wallonië wordt LEZ-zone

Met je youngtimer een dagje gaan toeren in de Ardennen? Da’s weldra gedaan…

Limoengroen, pistachegroen, mintgroen, boswachtergroen: da’s allemaal niet groen genoeg meer. Vivaldi-groen: dat is tegenwoordig de kleur van het gras.

En dan vooral in Wallonië. Onze zuiderburen zijn namelijk van plan om van Wallonië een grote lage emissiezone te maken. Vanaf 2023 mag geen enkele auto zonder emissieklasse of met Euro 1 het land der Walen nog in.

Concreter: auto’s die gebouwd zijn voor 1996 mogen er niet meer in. Een jaartje later zullen ook auto’s met Euro 2 (tot bouwjaar 2000) er niet meer in mogen. Vervolgens zal het de beurt zijn aan Euro 3 (tot 2005) en Euro 4 (tot 2010) zijn. Vanaf 2026 mogen diesels niet meer binnen wanneer ze ouder zijn dan bouwjaar 2016, vanaf 2030 mag je niet meer over Ardense weggetjes dieselen wanneer je kar voor 2020 gebouwd werd.

Natuurlijk zijn er ook enkele uitzonderingen. Een vehikel dat toebehoort aan een overheidsinstantie, mag verder blijven bollen. De wijkagent mag dus rooksignalen blijven geven met zijn Nissan Patrol uit het jaar nul.

Ook wie minder dan drieduizend kilometer per jaar bolt – en dat kan aantonen, die mag met zijn young- of oldtimer blijven rijden.

Wij zeggen het nu al: kilometertellerterugdraaier gaat binnenkort een knelpuntberoep worden in Charleroi.

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More