De nieuwe populaire drug lachgas blijkt gevaarlijker dan men dacht.

Vooral jongeren lijken te zwichten voor de nieuwe drug. Het is niet ongewoon om bij skateparken en parkbanken lachgaspatronen terug te vinden. We kennen de patronen van sodaflessen en slagroomspuiten. Wanneer men zo’n patroon laat leeglopen in een ballon en vervolgens uit die ballon het gas inademt, ontstaat er een kortstondige roes waarbij men vaak kleurrijke hallucinaties krijgt. De drug is populair omdat hij heel makkelijk en legaal te verkrijgen is. De prijs voor vijftig patronen is amper dertig euro wat het tot een goedkope drug maakt.

Lachgas inhaleren is echter niet zonder risico. Je kan er duizeligheid en evenwichtsstoornissen aan overhouden, waardoor je op de korte termijn meer kans maakt op ongevallen. Langdurig gebruik kan ernstige gevolgen hebben. Het tast ons zenuwstelsel aan en kan in de ergste gevallen leiden tot volledige verlamming. Lachgas zou volgens experts  in één jaar evenveel schade aanrichten als alcohol in tien jaar.

De spoedartsen trekken aan de alarmbel want, elke week belanden er jongeren die het gas gebruiken op de spoeddienst. Veel gemeenten brengen nu de vindplaatsen van de patronen in kaart en voeren een gasboete in. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 350 euro.

Gedaan met lachen.