Tot die conclusie kwam de Universiteit van Namen.

Het ‘Centre de Recherches en économie régionale et politique économique’ van de Universiteit van Namen deed enkele berekeningen, zo staat in ‘Le Soir’ te lezen. Daaruit bleek dat het tekort binnen de Franse Gemeenschap dit jaar 192 miljoen euro zou bedragen. Volgens de studie zou dat tekort tegen volgend jaar oplopen tot 614 miljoen euro, om 728 miljoen euro te worden in 2022, 780 miljoen euro in 2023 en 855 miljoen in 2024.

Volgens uittredend minister van Begroting André Flahaut (PS) is er echter geen reden tot paniek. Volgens hem heeft de Franse Gemeenschap onlangs zélf nog een soortgelijke studie gedaan, en kwamen daar heel andere cijfers uit. “Wij hebben de situatie onder controle en we gaan ervan uit dat ze elk jaar zal verbeteren”, klinkt het. Concrete cijfers geeft-ie evenwel niet.

De regio’s in ons land hebben geen uitgebouwde fiscale bevoegdheden, waardoor het vooral Vlaanderen zal zijn dat de put moet dichten.

Hoeveel de transfers van Vlaanderen naar Wallonië momenteel bedragen? Ook daar zijn geen concrete cijfers over. Volgens een studie van KU Leuven plusminus 8 miljard, een vives-studie had het eerder dan weer over het dubbele. En dan zijn er nog een heleboel studies die daar ergens tussenin zitten.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.