Tumult vanwege tumult bij onze noorderburen.

Sinds enkele weken brengt de Taibah moskee in Kraaiennest in Zuidoost Amsterdam vijf keer per een dag een versterkte gebedsoproep ten gehore. Dat doen ze omdat een bezoek aan de moskee door corona niet mogelijk is en ze toch in contact willen blijven met gelovigen. De reacties in de buurt zijn wisselend.

Voor de camera lijken de reacties gemoedelijk en begripvol. Maar op de achtergrond zijn er vele buurtbewoners die niet te spreken zijn over het galmend geluid doorheen hun wijk, en dat vijf keer per dag.

Een anonieme buurtbewoner getuigt aan de Nederlandse zender AT5: “Het volume waarmee dit gebeurt is zo hard dat het door de wijk en omstreken te horen is. Dit leidt tot veel onrust in de buurt. Er is zelfs iemand die tegelijkertijd met de gebedsoproep met een elektrische gitaar en versterker vanaf zijn balkon speelt als tegenreactie. Ook zouden de oproepen soms ’s nachts klinken.”

De bevoegde instanties hadden eerst geopperd dat de klagende buurtbewoners zelf in dialoog moesten gaan met de moskee om hun ongenoegen te uiten. Maar een woordvoerder van stadsdeel Zuidoost heeft ondertussen al laten weten dat dit tot niets leidde en dus zal het stadsdeel komende week zelf in gesprek gaan om te vragen het geluidsniveau van het gebedsoproep te verlagen.

In de jaren tachtig werd in Nederland de Wet openbare manifestaties ingevoerd. Daarin staat dat “klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging, zijn toegestaan”. En in de grondwet staat dat iedereen in Nederland vrij is om zijn godsdienst of levensovertuiging te belijden. Klokgelui en oproepen tot gebed zijn wettelijk gezien dus van dezelfde orde. 

Een kwestie waar Miep en Kees dus duidelijk nog even van gaan wakker liggen.

 

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."