Vincent Van Quickenborne: ”Als je je boete niet betaalt, kom je voor de rechter.”

De overheid laat de tanden zien. “Er is genoeg gesensibiliseerd”, luidt het. “We gaan meteen optreden en meteen beboeten bij een overtreding”, zegt Nico Paelinck in De ochtend van Radio1. Paelinck is korpschef van de politiezone Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie voor Lokale Politie. “De focus zal liggen op de verplichting om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer, op het samenscholingsverbod van 4 mensen en op het sluitingsuur van de cafés om 23u. We zullen ook extra toezicht doen op de kantines van sportclubs, omdat blijkt dat die zich niet tot in de puntjes aan de afspraken houden.” De boetes blijven dezelfde: 750 euro voor een uitbater, 250 euro voor de persoon die de overtreding begaat.

Paelinck had een een-tweetje afgesproken met de nieuwe minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) want die kwam meteen na de korpchef op de radio ‘beloven’ dat wie betrapt wordt zijn/haar boete ook echt zal moeten betalen.

“De politie kan vragen om meteen te betalen via een terminal of via een QR-code. Dat systeem wordt al gebruikt voor verkeersovertredingen”, aldus de ex-burgemeester van Kortrijk. “Voor politie en Justitie betekent het minder papierwerk. Weigert iemand om te betalen, dan komt het bij Justitie, en wordt er een minnelijke schikking gestuurd. Wordt ook die niet betaald, dan komt het voor de rechtbank.”

Elk arrondissement krijgt ook een gespecialiseerde coronamagistraat, die zaken zal bundelen op speciale corona-zittingen. Zo wil de overheid de straffeloosheid tegengaan.

We mogen ons dus aan strenge handhaving verwachten. Blijft de vraag of de maatregelen wel grondwettelijk zijn. Maar daar kraait blijkbaar al een tijdje geen haan meer naar.