Het Europees parlement neemt geëmotioneerd afscheid van het Verenigd Koninkrijk.

De Britten hebben het Europees parlement verlaten. Europa en het Verenigd Koninkrijk gaan uit elkaar met wederzijdse toestemming. Al is het niet voor iedereen van harte . Alleen die-hard brexitiers als Nigel Farage stonden vermakelijk te zwaaien met een vlaggetje, terwijl  anderen, met tranen in de ogen, in hun kantoor kartonnen verhuisdozen vulden.

“We zullen altijd van jullie houden en we zullen nooit veraf zijn”, zei Ursula Von der Leyen. Er werd zowaar menselijke taal gesproken in het Europese parlement. Woorden zwanger van echte emoties. “Dit is geen adieu, dit is volgens mij enkel een au revoir”, declameerde een geëmotioneerde Verhofstad.

Zeer tot het vermaak van Farage die eindelijk zijn brexit binnenhaalt. “Geen pesterijen meer, geen Guy Verhofstad meer, wie zou daar niet vrolijk van worden”, riep Nigel Farage.

“ Ik weet dat jullie onze nationale vlag weg willen , maar we zwaaien er jullie mee uit.” Waarop Farage een kleine Union Jack bovenhaalde en spottend afscheid nam. Voor het vervolg van zijn speech werd op democratische wijze zijn microfoon uitgezet.

Tot slot werd een kampvuurliedje uit de kast gehaald en zong men op Britse wijze “Ik zeg u geen vaarwel mijn vriend (For auld lang syne).”

Drie en een half jaar hebben de Britten en Europa er over gedaan om tot dit afscheid te komen. Vrijdag om middernacht is de brexit een feit, dan zal het Verenigd Koninkrijk niet langer lid zijn van de Europese Unie. Daarna beginnen de Europese Unie en de UK aan onderhandelingen over een vrij handelsakkoord. Om mekaar wat tijd te geven is er een overgangsperiode voorzien tot 31 december 2020. De echte brexit moet dus eigenlijk nog beginnen.