400 meter naaktstrand wordt weer een gewoon strand.

Bredene wil deze zomer de badgasten kunnen spreiden en vordert daarom het naaktstrand op en maakt er weer een ‘gewoon’ strand van. Al 20 jaar lang is het een toeristische troef voor Bredene door mensen in hunne pure te laten pootjebaden.

Aan onze kust slaat het virus van de reglementitis toe en verglijdt men naar een obsessief gedrag bij de kustburgemeesters. Met veel tamtam kondigen ze aan dat ze allerhande ciriulatieplannen en controlemechanismes aan het uitdokteren zijn, zodat het Belgische volk naar het bruine water van de Noordzee kan komen kijken. Alsof er daar in het Westen een Caraïbische parel ligt. Laat ons wel wezen, mooi kan je onze kuststrook bezwaarlijk noemen. Neem de ijsjes, de go-cars, de warme wafels en de mosselen met friet weg en er blijft alleen betonnen hoogbouw met een zandbak over. Als je nog niets van de wereld hebt gezien, kan je misschien een hele kleine vorm van verwondering voelen, maar ongetwijfeld slaat de verwondering meteen over in verbazing, om al die architecturale vergissingen.

Maar goed, als de zon schijnt, trekken we er massaal op uit en willen we uren in de file gaan staan om er naar de anderen te gaan kijken. En net daar is men bang voor. Die toestroom van teveel mensen, met het risico om mekaar te besmetten en een tweede corona-golf te lanceren.

De voorzitter van Federatie van Belgische Naturisten, Koen Meulemand reageert met gemengde gevoelens op de sluiting van het naaktstrand. “Het Bredense naaktstrand is populair en op een drukke dag kunnen er wel 1.000 mensen aanwezig zijn”, zegt hij in Het Nieuwsblad. “Ik heb uiteraard begrip dat je met afstandsregels het aantal mensen beperkt. Maar het is wel een vreemde reden om het enige naaktstrand aan de Belgische kust te sluiten. Alsof die 400 meter het verschil zullen maken. Het is een druppel op een hete plaat.”

Mooi gezegd.