Wie dezer dagen het nog altijd toegestane wandelingetje maakt langs de Antwerpse kaaien, zal het ongetwijfeld al gemerkt hebben: terwijl de overzet van en naar Linkeroever en ook de Waterbus operationeel blijven, liggen er niet langer cruischepen aangemeerd aan de cruise terminal.

Eén van de grote voordelen voor cruisepassagiers die in Antwerpen aanmeren, is dat ze bij wijze van spreken gewoon de straat dienen over te steken om meteen in het historische centrum van de stad te belanden. Niet tot ontevredenheid van de lokale horeca en de souvenirwinkels overigens, want het is bekend dat cruisepassagiers snel de geldbeugel bovenhalen in de havens die ze bezoeken.

Niets van dat alles momenteel, want nog zeker tot 30 april zal er geen enkele zee- of riviercruise aanmeren in Antwerpen, terwijl er voor het toeristische seizoen 792 aanlopen van zee- en riviercruises gepland stonden, goed voor 1.300 ligdagen en 141.233 passagiers.

Eén en ander kan ook gevolgen hebben voor de nieuwe cruiseterminal die momenteel in aanbouw is aan het Steen. Deze wordt immers geïntegreerd in het nieuwe belevingscentrum dat men van het Steen aan het maken is, en waarvan de opening (nog steeds) gepland staat in december aanstaande. In principe moet de nieuwe cruiseterminal in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen worden.

April is sowieso een ‘verloren’ maand voor de Antwerpse cruisesector, maar men hoopt in mei een doorstart te kunnen maken. Op 8 mei wordt namelijk de Veendam van rederij Holland America Line in Antwerpen verwacht. Duimen maar.