Geen enkele toerist uit rode zone gecontroleerd of gestraft

Straffe uitspraken van Karine Moykens blijkt niet meer dan wat gekef in de woestijn.

Binnen de 48 uur zouden reizigers uit een rode zone die zich niet laten testen worden gecontacteerd en – indien hardleers – een boete van 4.000 euro en zelfs een celstraf van een half jaar. Straffe uitspraken van de voorzitster van het Interfederaal Comité Tracing en Testing, Karine Moykens. Een zucht van opluchting ging door het land. Voor het eerst kregen we een signaal dat men zich bewust was van het gevaar van de terugkerende toeristen en dat men er daadwerkelijk klaar voor was om het probleem aan te pakken. Maar de zucht van opluchting is alweer omgeslagen in zucht van teleurstelling.

Nog maar eens gaat het fout met Moykens aan het roer. Tot op heden is er geen enkele reiziger uit een rode zone opgebeld door het Vlaamse contactonderzoek. Boetes zijn al evenmin uitgedeeld. Het aantal rode toeristen dat in België rondloopt zonder zich te laten testen, loopt in de duizenden.

Toeristen moeten om te beginnen de zogenoemde Passenger Locator Forms invullen. Wie uit een rode zone komt, moeten zich laten testen. Wie daarna de gratis test niet benut komt in een databank terecht en zou – in de ideale wereld – worden gecontacteerd met een aanmaning om dat wel te doen.

Het kabinet van minister Philippe De Backer (Open VLD), de verantwoordelijke voor de databank, is stellig. “Volgens onze info zijn er geen problemen met die databank. Alle gegevens worden rechtstreeks ingeladen bij de contactcenters. Wij hebben geen idee waarom die reizigers dan niet gebeld worden. Vreemd genoeg bevestigt Moykens dat de databank in orde is, maar zij schuift de verantwoordelijkheid door naar Sciensano. Het zou een technische aangelegenheid zijn, die nog niet op punt kon worden gesteld.

De helft van de reizigers die de moeite hebben genomen om het reisformulier in te vullen, laat zich dus niet testen. Het gaat dus over nog veel meer mensen die zich niet laten testen, want er is om te beginnen geen sluitende controle op het invullen van het reisformulier.

Hoe lang weten we nu al dat er toeristen uit rode zones zouden terugkeren uit het buitenland?

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More