Politie geeft negatief advies voor extreemrechtse betoging op 15 september in Brussel.

De geplande ‘mars op Brussel’ zal waarschijnlijk niet doorgaan. Het is onwaarschijnlijk dat het Brusselse stadsbestuur het negatieve advies van de politie niet zal volgen.

Daarmee eindigt wellicht dit ‘initiatief van de verontwaardiging’. D‘mars op Brussel’ die, voor alle duidelijkheid, niet door het Vlaams Belang wordt georganiseerd, noch door hen wordt gesteund, is gericht tegen de nieuwe politieke coalitie die in de maak is, tegen de wil van de Vlaamse kiezer.

Op hun Facebook klinkt het als volgt:“Op 26 mei trok Vlaanderen naar de stembus om zich te roeren in de regionale, federale en Europese verkiezingen. Het ziet er naar uit dat het op alle drie de vlakken een maat voor niets was. Dus trekt Vlaanderen op 15 september naar Brussel, om zich daar te roeren.”

Op diezelfde Facebookpagina kan je lezen dat er 1.100 deelnemers en 3.300 geïnteresseerden zijn. Vlaams Belang is er daar geen van. “Wij hebben daar niets mee te maken,“ liet voorzitter Tom Van Grieken weten. Reden voor deze uitspraak is het feit dat één van de organisatoren Tomas Boutens is, de man die een aanslag wilde plegen op Filip Dewinter. In 2014 werd hij tot 5 jaar cel veroordeeld wegens “het plannen van terreuracties en het verspreiden van een geweldverheerlijkende ideologie.”  

De ‘mars op Brussel’ zou een een vreedzame betoging zijn volgens de organisatoren. Amokmakers en agent provocateurs zijn niét welkom.” schrijven ze op Facebook.

Al klinkt de volgende zin dan weer minder geweldloos: “Politieagenten die zich als een 19de eeuwse privémilitie wensen te gedragen in plaats van professioneel te blijven bij de uitoefening van hun job zijn dat evenmin.”

Na het negatief advies zijn ze waarschijnlijk zelf ‘niet welkom’.