“Cynisch dat de toekomst van Club gedwarsboomd wordt door het falen van kleine broer.”

De Raad van State verbiedt de bouwplannen van Cercle en daardoor ook de bouwplannen van Club. Twee grote voetbalclubs die beiden verlangen naar lebensraum in een klein stadje, dat is om problemen vragen. De ironie wil dat het aartsrivaal Cercle is die de plannen voor een nieuw stadion dwarsboomt voor Club. Niet rechtstreeks, maar omdat de Raad van State heeft beslist dat er géén stadion mag gebouwd worden langs de Blankenbergse Steenweg, blijft Cercle in het Jan Breydel-stadion. Laat dat nu juist de site zijn voor het nieuwe project van Club Brugge.

Club besliste in januari om tot een nieuw stadionproject over te gaan op Jan Breydel. Het Brugse stadsbestuur steunde de plannen onder de absolute voorwaarde dat Cercle evengoed kon verhuizen naar een eigen stadion — aan de inmiddels beruchte Blankenbergse Steenweg. Dat laatste lijkt door het arrest van de Raad van State nu verder weg dan ooit. Tegen het arrest is immers geen beroep mogelijk.

En nu? Een compromis? Er zijn nauwelijks of geen mogelijkheden. Wie met voetbal niets te maken heeft, stelt zich de vraag of een stadje als Club Brugge wel twee topteams nodig heeft, maar dat krijg je aan de harten van de supporters niet verkocht.

De enige mogelijk piste, is de optie van het kanaaleiland. Daar zou Cercle een fietsvriendelijk stadion kunnen bouwen, maar er is slechts een ruimte van 8 hectare beschikbaar. Genoeg voor een stadion, niet voor oefenvelden of een jeugdcomplex.