Geen stemplicht meer bij lokale verkiezingen

Bart Somers (Open Vld): “Burgers gaan in de toekomst stemmen omdat ze dat belangrijk vinden.”

Het voorontwerp van decreet – op voorstel van minster van Binnenlands Bestuur Bart Somers – is goedgekeurd door de regering. Bij de volgende lokale verkiezingen zullen er daardoor drie belangrijke zaken veranderen.

1. Vlamingen zijn niet meer verplicht om bij de komende gemeenteraards- en provincieverkiezingen in 2024 naar de stembus te komen.

2. De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie, wordt vanaf 2024 automatisch burgemeester. Daar komt nog bij dat de lijsttrekker van de grootste partij veertien dagen lang een exclusief initiatiefrecht heeft om een coalitie te vormen. Vooraf afspraakjes maken, wordt dus een pak moeilijker. Ook de invloed van de lijststem verdwijnt. Iedereen zal op eigen kracht verkozen moeten worden en krijgt niet langer stemmen van bovenaf.

3. Volmachten ronselen is niet meer mogelijk. Voorheen wilden politici bejaarden en zwakkere personen graag een handje helpen en gingen ze met een volmacht in hun plaats stemmen. Vooral schepenen met het OCMW als bevoegdheid lieten zich volgaarne bedienen door de plaatste woonzorgcentra en rusthuizen. 

Op papier een democratische verbetering. De praktijk zal leren waar voortaan de achterpoortjes zullen zijn. De uitleg van Somers – je weet wel, die minister die langs het venster naar buiten gaat – is alvast hilarisch wereldvreemd: “Politici zullen de burger eerst moeten overtuigen waarom stemmen belangrijk is en pas daarna uitleggen op wie men het best stemt. Burgers gaan in de toekomst stemmen omdat ze het belangrijk vinden en niet omdat ze verplicht worden.”

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More